Ευχάριστες ειδήσεις για τους εν δυνάμει συνταξιούχους αγρότες

Εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου που θα τους δίνει δικαίωμα σύνταξης από την ημέρα των γενεθλίων τους και την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους

Αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την συνταξιοδότηση των αγροτών και συγκριμένα ως προς τους εν δυνάμει συνταξιούχους που υπέβαλλαν αιτήσεις από τις αρχές του χρόνου και θα συνεχίσουν εντός του 2018.

Πρόκειται για όλους εκείνους τους αγρότες που γεννήθηκαν το 1951 και από την φετινή χρονιά θα τους δοθεί το δικαίωμα της συνταξιοδότησης από την ημέρα που ουσιαστικά κλείσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους και συγκεκριμένα την γενέθλια ημέρα.

Τα προηγούμενα χρόνια οι εν δυνάμει συνταξιούχοι αποκτούσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης τον μήνα Ιούλιο.

Συγκεκριμένα με διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας, θα ορίζει ότι από το 2018, οι αγρότες θα αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης τη μέρα που συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας (67 έτη). Πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η συνταξιοδότηση των αγροτών ξεκινούσε τον Ιούλιο της χρονιάς κατά την οποία συμπλήρωναν το 67ο έτος της ηλικίας τους και όχι κατά τον μήνα των γενεθλίων τους, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, προβλέφθηκαν ενιαίοι όροι συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων, όμως δεν υπήρξε αλλαγή για τους αγρότες.

Πλέον, έρχεται η διάταξη που θα προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, ως χρόνος έναρξης της συνταξιοδότησης των αγροτών ορίζεται η ημέρα κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα «κλείνει» το 67ο έτος της ηλικίας του.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου.

Πρόκειται για ρύθμιση που ακουμπά ειδικές κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κ.λπ.). Η διάταξη προβλέπει δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης, ενώ ο φορέας μπορεί να ανατρέξει έως και 5 χρόνια πίσω για περιπτώσεις αναδρομικής ασφάλισης. Η διακοπή έρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής της άσκησης της δραστηριότητας στη ΔΟΥ.