Η Φαρκαδόνα τιμά το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής τον Άγιο Νικόλαο με αναβίωση εθίμου και Λαϊκοδημοτική Βραδιά!

Τον Άγιο Νικόλαο θα τιμήσει το διήμερο της Πέμπτης και της Παρασκευής η Φαρκαδόνα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στο Άγιο.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα στον Ιερό Ναό που βρίσκεται λίγο έξω από την Φαρκαδόνα σε παραπήνεια περιοχή μεταξύ της Φαρκαδόνας και του Κεραμιδίου, χώρος που συγκεντρώνει πλήθος πιστών από όλα τα χωριά του Δήμου.
Η κανονική ημέρα της εορτής είναι στις 6 Δεκεμβρίου. Επειδή τις περισσότερες φορές το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται «πνιγμένο» από τα νερά του Πηνειού ποταμού, που «πλημμυρίζουν» κάθε χειμώνα, αποφασίστηκε από τους κατοίκους και την εκκλησία, από πολύ παλιά, να γίνει μεταφορά της εορτής στις 20 Μαΐου.
Ο εορτασμός του πανηγυριού γινόταν πέντε χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του χωριού, στο εκκλησάκι του Αι Νικόλα, που στην κυριολεξία ήταν και είναι χωμένο μέσα στα πανύψηλα πλατάνια του Ρουμανιού, δίπλα ακριβώς από την κοίτη του Πηνειού.
Σήμερα στο εξωκλήσι τελείται την παραμονή 19 του Μάη το απόγευμα ο εσπερινός και στη συνέχεια ακολουθούν οι εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.
Την επόμενη το πρωί στις 20 Μαΐου, ανήμερα της εορτής, τελείται Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι, όπου πλήθος πιστών από το χωριό, αλλά και από τα γειτονικά χωριά παρευρίσκονται. Με το πέρας της λειτουργίας ακολουθεί αρτοκλασία, ενώ στους παρευρισκόμενους προσκυνητές μοιράζονταν κουλούρια, γλυκά, πίτες «στη μνήμη και στη ψυχή των νεκρών». Το έθιμο αυτό εξακολουθεί ακόμη και σήμερα.
Πέμπτη 19 Μαΐου 
Στις 6 του απογεύματος της Πέμπτης αναμένεται να τελεστεί ο Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων θα ακολουθήσει παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού από την ορχήστρα του Αποστόλη Σακκά. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τα τμήματα παιδιών και ενηλίκων του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας και η Παιδική Χορωδία της Ειρήνης Νότα. Θα προσφερθεί παραδοσιακό φαγητό προσφορά της «Πέλιννα».13233492_492295227622263_1461850533_n
 Παρασκευή 20 Μαΐου 
Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ θα προσφερθεί παραδοσιακή φιλοξενία προσφορά ιδιώτη. Λίγο αργότερα αναμένεται να αναβιώσει ένα έθιμο αυτό της μεταφοράς της Αγίας Εικόνας του Αγίου από την Εκκλησία στο χωριό πάνω σε άλογα.
Ειδικότερα παλιότερα στην εκκλησία κατέφθαναν οι πιστοί με κάρα και άλογα. Μετά τη Λειτουργία διοργάνωναν αλογοδρομίες….ενώ τα κάρα τα στόλιζαν με κλαδιά και επέστρεφαν στο χωριό.