«Φράγμα Νεοχωρίτη»

Αναφορά του κ Ηλία Καραμάνου στο πολυπόθητο έργο για το Δήμο Φαρκαδόνας για το οποίο υπήρξαν υπουργικές δεσμεύσεις οι οποίες ωστόσο δεν τηρήθηκαν

Στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σχετικά με την υλοποίηση του πολυπόθητου έργου για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας, εκείνου του Φράγματος του Νεοχωρίτη Ποταμού στέκεται ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος. Αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα που προέκυψαν χθες στην περιοχή της Φαρκαδόνας από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού. Ο κ. Καραμάνος αναφέρεται στο έργο αλλά και στην παρελθούσα επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελου στο δημαρχείο της Φαρκαδόνας. Στο κείμενό του πραγματοποιεί εκτενή αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού την περασμένη άνοιξη στην οποία υπήρξαν δεσμεύσεις, οι οποίες ωστόσο μέχρι στιγμής δεν τηρήθηκαν.
Αναλυτικά στο κείμενο του κ. Καραμάνου αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
«Η αναφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πολλοστή φορά ο Πηνειός, «η ευλογία του κάμπου μετατρέπεται σε κατάρα». Για μια φορά ακόμη ήρθε ο εφιάλτης των πλημμυρών στο Δήμο Φαρκαδόνας.
Μπορεί η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού μας να έχουν σημαντικά τρέχοντα εθνικά θέματα να διαχειριστούν, αλλά και τα δικά μας θέματα, τα τοπικά, δεν είναι μικρότερης σημασίας.
Πάνε 15 μήνες από τον Οκτώβρη του 2017, όταν είχε επισκεφτεί το νομό Τρικάλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος. Συγκεκριμένα επισκέφτηκε τους Δήμους Φαρκαδόνας και Πύλης στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων στη χώρα.
Μας είχε εξηγήσει τότε, ότι οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν και το σχέδιο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων μέσω ΕΣΠΑ. Σε αυτή τη λογική είχε προτάξει την κατασκευή φραγμάτων (τέσσερα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων), ώστε να εξοικονομηθεί νερό για την άρδευση και την ύδρευση.
Μας είχε εξηγήσει τότε ότι, δεδομένης της έλλειψης χρόνου δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση: «Να ρισκάρει το μέλλον της χώρας με καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν, είτε με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε με αντιδικίες με τους Αιτωλοακαρνάνες, σε ό,τι αφορά το έργο εκτροπής του Αχελώου».
Εξάλλου, είχε πει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί τον Αχελώο διότι θεωρεί το έργο έξω από τη στρατηγική της.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο Δήμο μας. Στο δημαρχείο της Φαρκαδόνας, αφού αναφέρθηκε στις πιεστικές προθεσμίες σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση έργων, που θα προκύψουν μέσω της διαβούλευσης για το σχέδιο υδατικών πόρων στη Θεσσαλία, επεσήμανε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι η κατασκευή του φράγματος Νεοχωρίτη.
Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε: «Να συνεχίσουμε με τη μεταφορά νερών από τον Αχελώο, οπότε θα έχουμε προβλήματα, είτε με προσφυγές στο ΣτΕ, είτε με την άρνηση της Αιτωλοακαρνανίας ή να διαλέξουμε μία άλλη πρόταση, που θα φέρει περισσότερα έργα στη Θεσσαλία, με πολλούς πόλους ανάπτυξης;».
Εξάλλου, το φράγμα Νεοχωρίτη αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Φαρκαδόνας, ο οποίος το χειμώνα «πνίγεται» από την υπερχείλιση των ποταμών και το καλοκαίρι δεν έχει νερό.
Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός, ότι ο υπουργός δεν μίλησε για κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά για προτάσεις.
Ταυτόχρονα, ο κ. Φάμελλος ζήτησε από το Δήμο Φαρκαδόνας αλλά και από τους άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νομού να υποβάλλουν έγκαιρα τις προτάσεις τους και για άλλα μικρότερα έργα, όπως για παράδειγμα την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, τοπικά μικροφράγματα καθώς στον προϋπολογισμό του υπουργείου υπάρχει γι’ αυτό το σκοπό για τη Θεσσαλία το ποσό των 125 εκατ. ευρώ.
Ο Δήμος Φαρκαδόνας στη πρόταση του υπουργού ανταποκρίθηκε άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέθεσε πλήρη φάκελο με τις προτάσεις του και ότι υλικό μελετών έχει στα χέρια του. Από εκεί και μετά εδώ και 15 μήνες είμαστε σε αναμονή.
Και αναμένουμε…».
1 σχόλιο

  1. Carlos marighela
    27/01/2019 at 13:06

    Κ καραμανε στο Οιχαλία λαιφ δεν με δημοσίευσαν το σχόλιο, εκεί στην Οιχαλία επικρατεί σκοταδισμός ελπίζω εδώ να το δημοσιευσουν.. Το φράγμα ήταν και είναι ένα έργο καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους από όλους ,πρώην δήμαρχος είχε προεκλογικά βάλει και ταμπέλες το ίδιο έκανε και ο υπουργός το ίδιο κάνετε και εσείς μπας και κοροιδεψετε κανέναν τοπικιστη νεοχωριτη. Έχουν γίνει 2 μελέτες ,ως δημοτικός σύμβουλος μπορείτε να της δημοσιεύσετε;Ξέρετε ότι ένα Ρέμα που θα πέφτει στη λεκάνη του φράγματος έρχεται από τα ΧΥΤΑ ;Μάλιστα ο δήμαρχος που ήταν τότε αρχικά ήταν αντίθετος με αυτό το επιχείρημα ,αλλά μετά κάτι έγινε και άλλαξε γνώμη και μούγκα. Υπήρχε και άλλος υψηλόβαθμος στέλεχος στο νομαρχιακό συμβούλιο από την περιοχή..Γι’αυτό κ Καραμανε Αφήστε το αυτό το θέμα διότι ο σκοταδισμός που επικρατεί στην περιοχή δεν διορθώσετε, εφόσον δεν ενοχλεί τους κτηνοτρόφους και γεωργους στην περιοχή για το μολυσμένο νερό πλην 1,2άνθρωποι που αντιτάχθηκαν. Κάτοικοι της Χρυσαυγής τότε είχαν κλείσει το δρόμο ,κάτοικοι της Οιχαλίας περιμένουν να γίνει το φράγμα για να ανοίξουν ταβέρνες,και νερό θα πίνουν από το μολυσμένο ποτάμι.Ακόμα υπάρχει κυνδινος πλημμύρας σε περίπτωση ατυχήματος.