Οι φυσικοθεραπευτές συμβουλεύουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας

Προτείνουν σε πάσχοντες και μη την άσκηση και την κίνηση προστατεύοντας την υγεία τους

«Μείνε δραστήριος σε κάθε ηλικία – δώσε ζωή στα χρόνια σου», είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνουν οι Τρικαλινοί φυσικοθεραπευτές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας που εορτάζεται σήμερα 8 Σεπτεμβρίου.

Οι φυσικοθεραπευτές δεν παραλείπουν να δώσουν σειρά συμβουλών σε πάσχοντες και μη, με κυρίαρχη αυτή της άσκησης.

Σε κείμενο τους ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Τρικάλων – Καρδίτσας αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Ο Σεπτέμβριος κάθε έτους αποτελεί τον μήνα επικοινωνίας με τους πολίτες για την ανάδειξη του ρόλου της Φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (8 Σεπτεμβρίου), η Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας (30 Σεπτεμβρίου), που θεσπίστηκε φέτος και η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (1 Οκτωβρίου) δίνουν την ευκαιρία τόσο στα θεσμικά όργανα, όσο και σε κάθε φυσικοθεραπευτή στο χώρο δουλειάς του, να μεταφέρουν το  μήνυμα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας «Μείνε Δραστήριος σε Κάθε Ηλικία – Δώσε Ζωή στα Χρόνια σου».

Οι φυσικοθεραπευτές προτείνουν

ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ! Η άσκηση βοηθάει στην διατήρηση της δύναμης και της ισορροπίας. Το περπάτημα και οι ασχολίες της καθημερινότητας βοηθούν στην ανεξαρτησία και την αυτονομία σας, Ηπιες ασκήσεις και περπάτημα 20-30 λεπτά τρείς τουλάχιστον φορές την εβδομάδα. Περιορίστε το χρόνο που μένετε καθιστοί. Σηκωθείτε όρθιοι  από τη θέση που κάθεστε για να περπατήσετε στο χώρο που βρίσκεστε για 2-3 λεπτά, κάθε μισή ώρα.

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και τη μυική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο πολλών παθήσεων, όπως η καρδιοαγγειακή νόσος και ο διαβήτης τύπου 2.

Οι φυσικοθεραπευτές σας βοηθούν να παραμείνετε δραστήριοι εφαρμόζοντας παρεμβάσεις που μεγιστοποιούν τη δύναμη και την κινητικότητα.

Η φυσική δραστηριότητα χαρίζει ζωή.».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Πρόεδρος Κωνσταντία Παπαδόπουλου – Γραμματέας Γεώργιος Καρτσιώτης – Ταμίας Γεωργία Γεωργίου .