Γεύσεις μιας άλλης εποχής ζωντάνεψαν στα Τρίκαλα

Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε ο διαγωνισμός «Καραγκούνικης Δίπλας» που διοργάνωσαν «Οι Θεριστάδες»

Πιστός στα ήθη και στις παραδόσεις συνεχίζει να βρίσκεται ο Λαογραφικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικάλων – Παράρτημα Φανερωμένης «Οι Θεριστάδες».

Η διοίκηση του Συλλόγου προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας ήρθε να διοργάνωση ένα πρωτότυπο διαγωνισμό, αυτό της «Καραγκούνικης Δίπλας».
Ο διαγωνισμός διεξήχθη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του πολυδύναμου κέντρου του 5ου ΚΑΠΗ Τρικάλων, σημειώνοντας απόλυτη επιτυχία που ξεπέρασα κάθε προηγούμενο.
Τα μέλη της τριμελούς επιτροπής γευσιγνωσίας προέρχονταν από τον επαγγελματικό χώρο της ζαχαροπλαστικής. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συλλόγου ζαχαροπλαστών Ν. Τρικάλων κ. Μιχάλης Δρούγκας ανταποκρινόμενος στο αίτημα των «Θεριστάδων» με μοναδική θετικότητα και μεγάλη προθυμία, συγκρότησε κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τον ίδιο και δύο μέλη του Συλλόγου τους, τον κ. Βάϊο Μανίκα και κ. Κώστα Παπαθανασίου.

Η Κριτική Επιτροπή: Μιχάλης Δρούγκας (πρόεδρος Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Ν. Τρικάλων), Βάϊος Μανίκας και Κώστας Παπαθανασίου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το διαγωνισμό περιμένοντας με αγωνία να ακούσει για την πρώτη νικήτρια, ενώ όλες οι διαδικασίες έγιναν κάτω από συγκεκριμένους κανόνες της παραδοσιακής καραγκούνικης γαστρονομίας, με τάξη και οργάνωση. Η κριτική επιτροπή κατόπιν αυστηρής αξιολόγησης κατέληξε στη βράβευση της καλύτερης «Καραγκούνικης Δίπλας».
Το Α΄ Βραβείο «Καραγκούνικης Δίπλας» απέσπασε η Ειρήνη Καλαντζή που κατοικεί στους Ταξιάρχες Τρικάλων, το Β΄ Βραβείο «Καραγκούνικης Δίπλας» απέσπασε η Παρασκευή Χριστάκου που κατοικεί στο Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων. Ειδική Διάκριση Καινοτόμου συνταγής για την «Καραγκούνικη Δίπλα» έλαβαν η Ζωή Νταβαντζίκου που κατοικεί στα Τρίκαλα και η Κατερίνα Ρεντζιά που κατοικεί στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.
Για την ιστορία, η «Καραγκούνικη Δίπλα» είναι ένα παραδοσιακό απλό – πάρα ταύτα όμως-νοστιμότατο γλύκισμα, προϊόν παμπάλαιας καραγκούνικης συνταγής. Το παρασκεύαζαν οι καραγκούνες σε γιορτινές ημέρες. Ειδικά τις αποκριές οι «Δίπλες» δεν έλειπαν από κανένα τραπέζι με αποτέλεσμα από πολλούς να θεωρείται αποκλειστικά αποκριάτικο γλύκισμα . Οι νοικοκυρές από τις παραμονές έφτιαχναν μεγάλες ποσότητες(ταψιά ολόκληρα), για να κεράσουν τον κάθε επισκέπτη, να φιλέψουν όλους τους μασκαράδες, νύφες, γαμπρούς και πεθερές –μεγάλους και μικρούς – που ως είθισται το βράδυ της Κυριακής των Απόκρεων περνούσαν για τα χρόνια πολλά και τη συχώρεση απ’ όλα τα σπίτια.
Η δίπλα δεν απαιτεί ακριβά υλικά. Η ζάχαρη είναι το ακριβότερο υλικό που χρησιμοποιείται. Βασικό στοιχείο παρασκευής είναι το σιτάλευρο από το οποίο η καραγκούνα ζύμωνε και έφτιαχνε τα πέτουρα(φύλλα). Μετά –πάνω στο πλαστήρι- τα έκοβε σε στενόμακρες λωρίδες τις οποίες τύλιγε και δημιουργούσε μια οβάλ σπείρα ξεκινώντας από τη μία άκρη και καταλήγοντας στην άλλη. Σπανιότερα ξεκινούσε το τύλιγμα και από τις δυο άκρες αντικριστά οπότε δημιουργούσε δύο μικρότερα οβάλ ενωμένα αντικριστά. Με αυτές γέμιζε το μεγάλο χαλκωματένιο ταψί και τις έριχνε στη γάστρα όπου τις έψηνε. Μετά το ψήσιμο ακολουθούσε το σιρόπιασμα με ένα σιρόπι που ετοίμαζε η κάθε νοικοκυρά με τη δική της συνταγή, ή σε άλλη περίπτωση τις περιέχυνε(πασπάλιζε) με ζάχαρη καθ’ όσον ακόμα ήταν ζεστές. Υπάρχουν δίπλες νηστίσιμες και μη νηστίσιμες. Τα βοηθητικά υλικά που προσθέτει η κάθε νοικοκυρά είναι θέμα προσωπικών συνταγών.
Ευτυχώς που ακόμα και σήμερα υπάρχουν νοικοκυρές που κρατούν τις παραδόσεις και σε ανύποπτο χρόνο μας παρουσιάζουν το νοστιμότατο και μοναδικό αυτό γλύκισμα την καραγκούνικη δίπλα. Ευελπιστούμε να διατηρηθεί και να συνεχίσει να υλοποιείται η συνταγή της παραδοσιακής δίπλας και στις νεώτερες γενιές.
Με την πάροδο του χρόνου και τον εκσυγχρονισμό της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, οι νεότερες νοικοκυρές πρόσθεσαν και άλλα υλικά όπως τριμμένο καρύδι, σταφίδες κλπ ως περισσότερα ξεχωριστά στοιχεία, πράγμα που οδηγεί σε νέες δημιουργίες. Τα δύο βραβεία βέβαια – σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού εδόθησαν στις δίπλες που όπως έκρινε η επιτροπή παρασκευάστηκαν με τις παλαιότερες καραγκούνικες συνταγές. Διότι αυτές ανήκουν στη γαστρονομική μας παράδοση και μας θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές.
Ως τόσο όμως δεν πρέπει να αδιαφορούμε για τις θετικές εξελίξεις, και όχι μόνο, αλλά πρέπει να ενθαρρύνουμε και να επικροτούμε τέτοιου είδους βελτιώσεις και καινοτομίες γιατί και αυτές αποτελούν τη συνέχεια της παράδοσης.

Η Καραγκούνα Ειρήνη Καλαντζή απο τους Ταξιάρχες που έφτιαξε τις καλύτερες Καραγκούνικες δίπλες και απέσπασε το Α΄Βραβείο στο Διαγωνισμό

Το Β΄Βραβείο έλαβε η Παρασκευή Χριστάκου απο το Μικρό Κεφαλόβρυσο

Οι κυρίες Ζωλη Νταβατζίκου και Κατερίνα Ρεντζιά που έλαβαν ειδική Διάκριση για τις καινοτόμες συνταγές τους στην Καραγκούνικη δίπλα.

Χωρίς λοιπόν να ξεφύγει ο διαγωνισμός από τον κύριο σκοπό και να αδικήσει την κάθε αυτού Παραδοσιακή Δίπλα, έκανε μέριμνα να ανταμείψει με ειδικές διακρίσεις και τις βελτιωμένες και καινοτόμες συνταγές και μεθόδους που έχουν επινοήσει και εισαγάγει οι σύγχρονες κυρίες στη σημερινή οικιακή ζαχαροπλαστική.
Στο τέλος αφού όλοι οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τις «Καραγκούνικες Δίπλες» η εκδήλωσε έκλεισε με γλέντι και χορό. Πρώτος έσυρε το χορό ο πρόεδρος του Συλλόγου ζαχαροπλαστών Ν. Τρικάλων κ. Μιχάλης Δρούγκας και στη συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι.
Και όλα αυτά για την πρωτοβουλία που έλαβαν «Οι Θεριστάδες» να διοργανώσουν για πρώτη φορά στην πόλη μας το διαγωνισμό της Καραγκούνικης δίπλας, χάρη στο ζήλο και το μεράκι που έχουν οι κυρίες του συλλόγου για δημιουργία και προσφορά στην τοπική μας παράδοση. Επιβεβαίωση τούτου αποτελεί η υπόσχεση που έδωσαν οι ίδιες ορίζοντας την ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου 2017ως ημέρα έναρξης του θεσμού Διαγωνισμού της «Καραγκούνικης Δίπλας» που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε χρονικό διάστημα μεταξύ Φλεβάρη και Μάρτη. Το Δ.Σ. των «Θεριστάδων» ευχαριστεί όλες τις κυρίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αλλά και την κριτική επιτροπή που εύλογα απέσπασε τα καλύτερα σχόλια του ευρύτερου κοινού για το ήθος και την ακριβοδίκαια αξιολόγηση.