Γιάννης Γούλας: «Αν σώσεις μια ζωή, καταλαβαίνεις το νόημα της δουλειάς του διασώστη του ΕΚΑΒ»

Είναι κάποια επαγγέλματα τα οποία για να εκτελέσεις θα πρέπει να καταθέσεις ψυχή και καρδιά, να παλέψεις όχι με το χρόνο αλλά με τα δευτερόλεπτα, καθώς ίσως κι ένα λεπτό να σταθεί μοιραίο για μια ανθρώπινη ζωή.

Το συγκεκριμένο επάγγελμα στο οποίο θα αναφερθούμε ανήκει στα παραϊτρικά. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό, άνδρες και γυναίκες, με τις γνώσεις τους και με τη βοήθεια του Θεού είναι οι πρώτοι που θα ασχοληθούν με τον ασθενή, τον τραυματία, γενικότερα με τον ανθρώπινο πόνο. Ωστόσο κι αυτοί είναι άνθρωποι. Παρά το γεγονός ότι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες περιστατικά κι ίσως έλεγε κανείς ότι έχουν «πάθει ανοσία», πραγματικά είναι στιγμές που λυγίζουν. Είναι στιγμές που τελειώνει η βάρδια τους και κάθονται μόνοι να ηρεμήσουν, είναι στιγμές που αναζητούν την ψυχολογική στήριξη των συναδέλφων και των δικών τους προσώπων.

Η μεγάλη εισαγωγή για το επάγγελμα του διασώστη του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, του ΕΚΑΒ, που κάποια στιγμή όλοι καλέσαμε ή θα καλέσουμε. Των ανθρώπων αυτών που ξεφεύγουν από αυτό που συνηθίσαμε να λέμε δημοσιοϋπαλληλίστικη νοοτροπία. Των ανθρώπων που μαζί με τους χιλιάδες συναδέλφους τους, υπαλλήλους στον τομέα της Υγείας ασκούν λειτούργημα και αποτελούν μαζί με το Θεό, τους σωτήρες της ανθρώπινης ζωής.

Ξεχωριστή, τοπική παρουσία στο ΕΚΑΒDSC_2942

Στο ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία αλλά γενικότερα σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας απασχολούνται αρκετοί Φαρκαδόνιοι. Μεταξύ αυτών και ο κ. Γιάννης Γούλας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το δ.δ. Παναγίτσας του Δήμου Φαρκαδόνας. Για πολλούς Φαρκαδόνιους, γνωστό πρόσωπο, καθώς γεννήθηκε, μεγάλωσε, πέρασε τα μαθητικά του χρόνια, αρχικά στο χωριό και μετέπειτα στη Φαρκαδόνα, ως μαθητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στα δημοσιογραφικά γραφεία της Θεσσαλίας, και ευρύτερα της χώρας ιδιαίτερα γνωστός λόγω της ιδιότητάς του.

Δέκα χρόνια τώρα κατέχει το τιμόνι της διοίκησης της Ένωσης Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, καθώς επίσης είναι και εκλεγμένος ως αντιπρόεδρος στην διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΚΑΒ.

Ενός ανθρώπου με πλούσια και ενεργό μέχρι σήμερα συνδικαλιστική δράση, που μάχεται καθημερινά για να σώσει ζωές, ενός ανθρώπου που δεν λυπάται να ξοδέψει ακόμη και τον ελεύθερο χρόνο του, για να προσφέρει στον κλάδο του, μέσω της ανάδειξης των προβλημάτων, που απασχολούν την Υγεία και τους συναδέλφους του.

Ενός δικού μας ανθρώπου, που μαζί με αρκετούς άλλους που έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς από το «KriniLive» έχουν ξεχωρίσει, αναδεικνύοντας με το ρόλο και το έργο τους και την περιοχή μας.

«Πάθος» για τα κοινά και την προσφορά στο σύνολοDSC_2945

 Ο κ. Γιάννης Γούλας γεννήθηκε το 1970, όπου πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια στο χωριό της Παναγίτσας. Όσοι τον γνωρίζουν έρχονται σήμερα να τον χαρακτηρίσουν ως ανήσυχο πνεύμα από τα παιδικά του χρόνια. Με την ολοκλήρωση της φοίτησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα σχολεία της Φαρκαδόνας, ολοκληρώνει την κατάρτιση στη σχολή του ΕΚΑΒ ως διασώστης και το 2000 διορίζεται ως υπάλληλος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Λίγα χρόνια αργότερα εκλέγεται πρόεδρος στην Ένωση Εργαζομένων Θεσσαλίας του ΕΚΑΒ ενώ σημαντική είναι η εκπροσώπηση και σε πανελλαδικό επίπεδο, ως αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Όλα αυτά τα χρόνια της συνδικαλιστικής παρουσίας ο στόχος ένας και μοναδικός, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, όπως επίσης στον κλάδο και στον τομέα της Υγείας, αφού, όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος χώρος είναι προβληματικός, μιας και χρειάζεται να ρίξεις πολλά χρήματα για να ορθοποδήσει και να ξεπεράσει τα μέτωπα με τα οποία έρχεται αντιμέτωποι, κυρίως των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.DSC_2956

«Για μένα η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί ένα μικρόβιο. Έβλεπα ότι ο χώρος της Υγείας ήταν προβληματικός και ήθελα να προσφέρω. Να βάλω έστω ένα μικρό λιθαράκι για την επίλυση των προβλημάτων. Φυσικά η ενασχόληση αυτή απαιτεί χρόνο και θυσίες καθώς δεν έχεις να ασχοληθείς μονάχα με τα προβλήματα της Θεσσαλίας, αλλά όλης της χώρας. Εξάλλου τα προβλήματα είναι κοινά και ιδιαίτερα σοβαρά. Όταν όμως έχεις διάθεση, ακόμη κι αν θυσιάσεις ελεύθερο χρόνο, οικογένεια, φίλους, τα καταφέρνεις και πραγματικά σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα.

Ο ελεύθερος χρόνος του είναι ελάχιστος, όπως αναφέρει. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επισκέπτεται συχνά το χωριό του και την περιοχή μας. Φυσικά και δεν το ξεχνά ποτέ, μιας και ο γενέθλιος τόπος ενός ανθρώπου δεν ξεχνιέται ποτέ ακόμη και στα βαθιά γεράματα. Μένει πάντα άσβεστος πόθος.

Μαθαίνεις να ξεπερνάς τα όριαDSC_2958

Για να ασκήσεις το επάγγελμα του διασώστη χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία, την οποία θα πρέπει να την μεταφέρεις και στους διπλανούς, τους συγγενείς και τους οικείους ενός ασθενή που χαροπαλεύει, του τραυματία που υποφέρει εντός και εκτός της άμορφης μάζας σιδερικών. Χρειάζεται καρδιά και γνώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους που η ζωή τους κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή.

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που και οι διασώστες, όπως και οι γιατροί και οι νοσηλευτές λυγίζουν μπροστά στο ανθρώπινο δράμα. Κρατιούνται όμως γιατί πρέπει, γιατί αν γονατίσουν το «παιχνίδι» χάθηκε, όπως και μια ανθρώπινη ζωή. Ας μην ξεχνούμε ότι οι διασώστες είναι οι πρώτοι που καταφθάνουν σε ένα συμβάν και βρίσκονται εκεί οι ίδιοι με τον ασθενή ή τον τραυματία και το Θεό.

«Αν σώσεις μια ζωή καταλαβαίνεις το νόημα της δουλειάς», θα μας πει ο κ. Γούλας για να συμπληρώσει στη συνέχεια:

«Μπορεί να έχεις συνηθίσει να βλέπεις καθημερινά ιδιαίτερα λυπηρά περιστατικά, να σβήνουν στα χέρια σου άνθρωποι, ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά. Είσαι άνθρωπος και λυγίζεις. Επηρεάζεσαι από μερικά συμβάντα που μένουν μέσα σου για ώρες, για μέρες, για χρόνια. Υπάρχουν στιγμές που τελειώνει η βάρδια μας και παραμένουμε στην Υπηρεσία να αποσυμφοριστούμε»,  αναφέρει ο ίδιος.

Οι δυσκολίες του επαγγέλματος είναι πολλές. Τι θα έλεγε όμως μετά από χρόνια ο κ. Γούλας στους δυο γιους του, αν θα του έλεγαν «πατέρα θέλω να ασχοληθώ με το επάγγελμα του διασώστη»;

«Είναι ένα επάγγελμα που θα πρέπει να το αγαπάς για να το κάνεις. Είναι ένα επάγγελμα εξαιρετικό που θα πρέπει να δώσεις ψυχή και να δράσεις ακαριαία. Το συγκεκριμένο επάγγελμα ξεπερνά τη φράση, ωραία μπήκα στο δημόσιο. Αν πραγματικά τα παιδιά μου, και το κάθε παιδί οποιασδήποτε οικογένειας αντέχει και είναι διατεθειμένο να προσφέρει στον συνάνθρωπο, να ασχοληθεί με το επάγγελμα. Πραγματικά είναι τόσο όμορφο, πέραν από την σκληρότητα των εικόνων, να προσφέρεις ζωή», συμπλήρωσε καταλήγοντας ο κ. Γούλας.

Πέραν των άλλων ο κ. Γούλας άνοιξε τα χαρτιά του στο «KriniLive» και μίλησε για τα προβλήματα του κλάδου, τα οποία θα παρουσιαστούν σε ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες.