Γιορτάζει το θαυματουργό ξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στην Κρήνη

Πλήθος πιστών αναμένεται να συρρεύσει το απόγευμα του Σαββάτου αλλά και την Κυριακή στο εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στην Κρήνη του δήμου Φαρκαδόνας για να παραστεί στις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμή της.

Οι προετοιμασίες για την υποδοχή του πιστών από κάθε γωνιά του Δήμου Φαρκαδόνας και γενικότερα του νομού κι όμορων περιοχών έχουν ολοκληρωθεί. Ο Ναός καλλωπίστηκε από τους κατοίκους του χωριού κι όλα είναι έτοιμα ώστε το Σάββατο το απόγευμα στις 5:00 να τελεστεί ο Εσπερινός χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομου αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα με έντονη αναφορά στο βίο της Αγίας.

Με το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων θα προσφερθεί η παραδοσιακή φιλοξενία στους κατοίκους και επισκέπτες προσφορά του Δήμου  με την υποστήριξη της ενορίας και κατοίκων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή ανήμερα της εορτής με την τέλεση του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Ο ιερός ναός της Αγίας Αικατερίνης, σύμφωνα με μαρτυρίες των γηραιότερων της περιοχής, χτίστηκε τον 18 αιώνα μ. Χ.
Ευσεβείς Χριστιανοί Κρηνιώτες που είχαν την ευλογία να ζήσουν μέχρι τα εκατό τους χρόνια, ομολόγησαν ότι ο ναός υπήρχε ήδη από την εποχή των παππούδων τους.
Σύμφωνα με τις βάσιμες αυτές μαρτυρίες η ιστορία του ναού μπορεί να αναχθεί κάπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ακριβώς πάνω από την είσοδο του ναού δεσπόζει η εικόνα της Αγίας που έχει υποστεί φθορές από το πέρασμα των ετών.
Η τεχνοτροπία της μπορεί να συνδεθεί με την εκκλησιαστική ζωγραφική του 18-19ου αιώνα. Η Κρήνη χαίρει μεγάλης ευλογίας της πανσόφου Αγίας Αικατερίνης την οποία και τιμάει με ευλάβεια και σεβασμό. Αξιοθαύμαστα γεγονότα έχουν συμβεί στην περιοχή όπου είναι χτισμένος ο Ιερός Ναός.
Ανηφορίζοντας το λόφο πίσω από το ναό οδηγείσαι στην τοποθεσία «Αγιανέρι».
Εκεί θρυλείται πως ως εκ θαύματος άνοιξε ανάμεσα στα βράχια μια ρωγμή, με αποτέλεσμα να αναπηδήσει γάργαρο τρεχούμενο νερό από τότε έως και σήμερα. Λέγεται μάλιστα, πως πριν από πολλά χρόνια κάποιος λεπρός έπλυνε τις πληγές του με το Άγιο νερό και θεραπεύτηκε αμέσως. Ακριβώς δίπλα στην πηγή υπάρχει ένα δέντρο. Σ΄αυτό κάθε πιστός αφήνει ένα τάμα ή ένα δώρο στη χάρη της Μεγαλομάρτυρος Πανσόφου Αγίας Αικατερίνης.
Στο παρελθόν κοπέλες αφήναν τα μαντήλια τους και θεραπευόταν από τους πονοκεφάλους, νεόνυμφοι εναπόθεταν τα στέφανά τους όταν έβλεπαν πως ο γάμος τους κινδυνεύει, εγκυμονούσες γυναίκες έστελναν ένα προσωπικό τους αντικείμενο για να «κρατήσουν» το παιδί και γενικότερα ό, τι επιθυμούσε ο καθένας από τους πιστούς το ζητούσε. Αυτό συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας, ιδιαιτέρως στην ονομαστική εορτή της Αγίας Αικατερίνης, όπου πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας κατακλύζει τον ιερό ναό.
Η χάρη της όμως δεν σταματά εδώ. Βασιζόμενοι σε μαρτυρίες κατοίκων της Κρήνης οι οποίοι έβοσκαν τα ζώα τους εκεί κοντά, πληροφορούμαστε ότι πολλοί από αυτούς έβλεπαν την ολοζώντανη τη μορφή της Αγίας, η οποία ολόλαμπρη περπατούσε στο προαύλιο του ναού. Πολλές φορές άκουγαν μόνο τα βήματά της!

Σύμφωνα με μια άλλη διήγηση των κατοίκων, γύρω στη δεκαετία του’50, μία νεαρή κοπέλα που καταγόταν από μακρινή περιοχή και έπασχε από μια ανίατη ασθένεια επισκέφτηκε σχεδόν λιπόθυμη τον ναό. Αφού προσκύνησε συνέβη κάτι παράξενο. Ο υψηλός της πυρετός εξαφανίστηκε κι εκείνη έφυγε χοροπηδώντας. Ένα τελευταίο περιστατικό αφορά την περίπτωση ενός μικρού κοριτσιού το οποίο είχε χάσει το φως . Η επίσκεψη και η διανυκτέρευσή του στο ναό στάθηκε αρκετή να ξαναβρεί την όρασή του.

Οι παραπάνω μαρτυρίες και πολλές άλλες τις οποίες γνωρίζουν οι κάτοικοι του χωριού, δεν αποτελούν καμία υπερβολή αφού πρόκειται για άτομα τα οποία επέδειξαν αληθινή πίστη και σεβασμό στην Αγία Αικατερίνη. Ευλογημένος κάθε χριστιανός που θα προσκυνήσει τη Θεία χάρη της.