Γυναίκες της Κρήνης στόλισαν τον Κλήδονα και υποδέχτηκαν την άνοιξη

Ο Κλήδονας αναβίωσε, όπως επιτάσσει το έθιμο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως γινόταν κατά το παρελθόν στην Κρήνη και σε όλα τα χωριά της Φαρκαδόνας

Ένα έθιμο που είναι συνυφασμένο με το Μάη και διαδεδομένο σε κάθε χωριό της Φαρκαδόνας, μιας και αναβίωνε τις παλιές καλές εποχές από ανύπαντρες κοπέλες, με στόχο να τους φανερωθεί ο άνδρας που θα τις συντροφεύσει στη ζωή τους, ζωντάνεψε για μια ακόμη χρονιά στο δημοτικό διαμέρισμα Κρήνης του Δήμου Φαρκαδόνας.

Στο έθιμο συμμετείχαν γυναίκες του χωριού, που φρόντισαν για μια ακόμη χρονιά την παραμονή της Πρωτομαγιάς να στολίσουν τον Κλήδονα και να το κλειδώσουν κάτω από το φως του μαγιάτικου φεγγαριού.

Ο Κλήδονας αναβίωσε, όπως επιτάσσει το έθιμο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Νωρίς το απόγευμα της παραμονής της Πρωτομαγιάς οι γυναίκες, αφού συγκεντρώθηκαν στην βρύση περιηγήθηκαν αρχικά στον λόφο του Αγίου Νικολάου, συγκεντρώνοντας αγριολούλουδα. Από εκεί  περιηγήθηκαν στις γειτονιές του χωριού, τραγουδώντας Μαγιάτικα τραγούδια. Τραγούδια που τραγουδιόταν την 1η Μάη, υμνώντας το μήνα των λουλουδιών, της φύσης, του τελευταίου μήνα της άνοιξης.

Περνώντας από τα σπίτια συγκέντρωσαν λουλούδια που προσφερόταν από τις αυλές. Κυρίως τριαντάφυλλα λογιών – λογιών, μαργαρίτες και βιολέτες διαφόρων χρωμάτων και αρωμάτων. Και το σεργιάνι των γυναικών συνεχίστηκε έως την πλατεία του χωριού, όπου το καζάνι του Κλήδονα, στολίστηκε από νεαρά κορίτσια και υπό τις υποδείξεις των μεγαλυτέρων γυναικών. Τα τραγούδια βούιζαν στο χωριό το οποίο ήρθε να θυμηθεί και να αναπολήσει. Ο Κλήδονας κλειδώθηκε καλά και πλέον θα φυλαχτεί επί διημέρου για να τον φεγγίσει ο ήλιος και να τον λάμψει το μαγιάτικο φεγγάρι.

Οι εκδηλώσεις του Κλήδονα συνεχίστηκαν την Πέμπτη 2 Μάη όπου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην πλατεία του χωριού και γύρω από το στολισμένο με λουλούδια καζάνι.

Οι γυναίκες τραγούδησαν και χόρεψαν για μια ακόμη φορά, ξεκλειδώνοντας το Κληδόνα που παρέμεινε σφαλισμένος επί τριημέρου κάτω από το φως του φεγγαριού. Τα λουλούδια μοιράστηκαν στις συμμετέχοντες και δη στις ανύπαντρες γυναίκες για να τους φανερωθεί το ταίρι που θα τις συντροφεύσει στην ζωή.