Η Κρήνη θα γιορτάσει τον Κλήδονα τ’ Άη Θανασιού το Μάη

Ξεκινούν σήμερα το απόγευμα  οι εκδηλώσεις για την αναβίωση του εθίμου το οποίο θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Τετάρτη

Ο Μάης, ο μήνας που γιορτάζει ολάκαιρη η φύση, είναι συνυφασμένος με σειρά εθίμων τα οποία αναβίωναν στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας. Πέραν των πανηγυριών που διοργανωνόταν σε πολλά χωριά της περιοχής μας, οι κάτοικοι και δη οι γυναίκες, τιμούσαν τον Κλήδονα. Ένα έθιμο που αναβίωνε από άγαμες κοπέλες προκειμένου να τους φανερωθεί η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Τα χρόνια πέρασαν και πολλά από τα έθιμα μας χάθηκαν. Ωστόσο κάτοικοι των χωριών και δη οι παλαιότερες γενιές έρχονται να τα θυμηθούν, αναπολώντας τα χρόνια τα παλιά.

Ο Κλήδονας πέραν των άλλων χωριών αναβίωνε και στο χωριό της Κρήνης. Τότε που τα κορίτσια προετοίμαζαν με κάθε ιεροτελεστία το καζάνι του Κλήδονα, το οποίο στολιζόταν με λουλούδια.

Μετά από πολλά χρόνια το έθιμο αναμένεται να αναβιωθεί εκ νέου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρήνης και τη συμμετοχή γυναικών του χωριού.

Στόχος του Συλλόγου να συνεχιστεί η παράδοση, ώστε οι νέες γενιές να εντρυφήσουν και να γνωρίσουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, με τα οποία μεγάλωσαν οι παππούδες και οι γονείς τους.

Η αναβίωση του εθίμου θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας 30 Απριλίου, όπου γυναίκες του χωριού, όπως γινόταν παλιά, θα προχωρήσουν στην συγκέντρωση λουλουδιών τόσο από τις αυλές των σπιτιών τους, όσο και από τους γύρο λόφους, προκειμένου στη συνέχεια να στολίσουν τον Κλήδονα.

Το έθιμο αναμένεται να συνεχιστεί την Πρωτομαγιά με την τέλεση του Εσπερινού στις 06:30 στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, το οποίο πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου. Μετά τον Εσπερινό θα προσφερθεί φιλοξενία Κοφτός με πρόβειο προσφορά κ. Αθανασίου Γιαννίκη, ο οποίος παλιότερα συνέδραμε στην εξ ολοκλήρου  ανακαίνιση  του Ναού που είναι κτισμένος στο λόφο, μεταξύ Κρήνης και Οιχαλίας.

Στις 7 του απογεύματος της Τετάρτης 2 Μαΐου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης αναμένεται να γιορτάσει τον Κλήδονα στην πλατεία του χωριού, χορεύοντας και τραγουδώντας τραγούδια της άνοιξης.