Η πόλη των Τρικάλων μεταφέρει μικρές και μεγάλες ιστορίες της

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων στο πλαίσιο συμμετοχής της στη δράση που έχει θέμα «Πνοές Ανέμων», πρόκειται να διοργανώσει πολύμορφες εκδηλώσεις

Η πόλη των Τρικάλων έρχεται μεταφέρει μικρές και μεγάλες ιστορίες της. Στιγμές άγνωστες σε πολλούς, οι οποίες ωστόσο είναι χαραγμένες σε χρυσές σελίδες της ιστορίας μας. Σελίδες που γράφτηκαν πάνω στα τείχη της, στα μνημεία της, σε όσους πέρασαν κι άφησαν την δική τους χρυσή πινελιά, αποτυπώνοντας ή αφήνοντας ιστορία.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων στο πλαίσιο συμμετοχής της στη δράση που έχει θέμα «Πνοές Ανέμων», πρόκειται να διοργανώσει πολύμορφες εκδηλώσεις.

Στόχος της δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός» είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι, με εφαρμογή ανά διετία θεματικών δράσεων,  η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.  Έτσι, από το 2008 ως και φέτος, εφαρμόστηκαν ανά μία διετία θεματικές δράσεις, που διαδοχικά ήταν αφιερωμένες στο «Δέντρο της ζωής», στο «Νερό» και στη «Φωτιά».

Φέτος σηματοδοτείται το «κλείσιμο» της εκστρατείας, με την εφαρμογή για δεύτερη χρονιά της θεματικής δράσης που είναι αφιερωμένης στον «Αέρα», με τίτλο «Πνοές Ανέμων» .

Το πρόγραμμα ανοίγει την ερχόμενη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018. Πρώτη δράση «Η πόλη αφηγείται τις μικρές της ιστορίες». Σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας συνεχίζεται η δράση που απευθύνεται σε σχολεία και αφορά σε διαδραστική περιήγηση σε μνημεία της πόλης με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό στο ισόγειο των Παλιών Φυλακών Τρικάλων με τις «Ιστορίες που ψιθύρισε ο άνεμος» στις 6 το απόγευμα με  Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους από τη Μαρία Κατσανούλη και στις 8 το βράδυ με Συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων και της Δημοτικής Χορωδίας Δωματίου Τρικάλων «Voci intonate».

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό στο ισόγειο των Παλιών Φυλακών Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο

«Άνεμος φυσάει και παραμύθια φέρνει». Αφηγήσεις για ενηλίκους με την Ευαγγελία Τατάγια.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20 και 21 Οκτωβρίου, στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και Οθωμανικό τέμενος Οσμάν Σαχ (Κουρσούμ Τζαμί):  «Εικόνες Ήχου στην αρχιτεκτονική». Σπουδαστές εικαστικών εργαστηρίων της πόλης των Τρικάλων καλούνται να αποδώσουν ζωγραφικά τον ήχο, σε μια καλλιτεχνική συνάντηση με το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Σινάν και την εμπνευσμένη χρήση του αέρα και του ήχου στην αρχιτεκτονική του.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Πληροφορίες: Μαρία Θεοφάνους, Αθηνά Καλαμίδα, Φωτεινή Μαντζάνα Τηλ.: 2431076647 email:efatri@culture.gr