«Ήρθε κάποιος εθελοντής για εμένα σήμερα»

Συγκινητική η εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Οιχαλία από το Σύλλογο Γυναικών Οιχαλίας, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Δήμο Μανιώτη και το Τμήμα Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την προσφορά αιμοπεταλίων

Συγκινητική υπήρξε η ανταπόκριση των κατοίκων της Οιχαλίας αλλά και ευρύτερα στην εκδήλωση που διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής κι έφερε την υπογραφή της διοίκησης του Συλλόγου Γυναικών Οιχαλίας, του Οιχαλιώτη δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρκαδόνας κ. Δήμου Μανιώτη και του Τμήματος Αιμοδοσίας – Αιματολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η εκδήλωση προήγαγε σειρά μηνυμάτων. Μηνύματα για τον εθελοντισμό, την στήριξη, την αλληλεγγύη, την κοινωνική προσφορά και ευαισθησία. Και αποδείχτηκε περίτρανα μιας και ο κόσμος αγκάλιασε ιδιαίτερα την εκδήλωση που είχε ως θέμα την προσφορά αιμοπεταλίων.

Ένα θέμα που ίσως αρκετοί από εμάς δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αξία του. Ωστόσο δίπλα μας ή μακριά μας υπάρχουν άνθρωποι που ταλανίζονται από σοβαρές ασθένειες, κι από εμάς εξαρτάται η ζωή τους. Εξαρτάται από έναν συμβατό δότη αιμοπεταλίων που πραγματικά θα του σώσει τη ζωή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ειδικοί πανεπιστημιακοί επιστήμονες του Τμήματος Αιμοδοσίας – Αιματολογίας κ.κ. Δέσποινα Κυριάκου, Ιωάννης Τσουρβελούδης και Στεργίου Ειρήνη.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Οιχαλίας κα Σπυριδούλα Καψάλη, η οποία ευχαρίστησε τους γιατρούς που προσήλθαν για να μιλήσουν και να πληροφορήσουν το κοινό για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ένα θέμα ζωής όπως το χαρακτήρισε που δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανένα υγιές πολίτη.

Τις ευχαριστίες του προς το κοινό εξέφρασε και ο έτερος των διοργανωτών κ. Δήμος Μανιώτης, ο οποίος αποτελεί δότη αιμοπεταλίων. Ο χαιρετισμός του υπήρξε συγκινητικός μιας και αναφέρθηκε σε μια φράση ενός ασθενούς που ρώτησε το γιατρό του, «Ήρθε κάποιος εθελοντής για μένα σήμερα;». Ο κ. Μανιώτη στάθηκε στη σημασία του εθελοντισμού μεταφέροντας το μήνυμα «Δίνω αιμοπετάλια για τον ασθενή που ρωτάει κάθε μέρα. Ήρθε κάποιος εθελοντής για εμένα σήμερα;».

Από την πλευρά τους οι γιατροί μίλησαν για τη σπουδαιότητα της διαδικασίας προσφοράς αιμοπεταλίων, ενός απλού τρόπου, ανώδυνου και ακίνδυνου για τον δότη που μπορεί ωστόσο να σώσει μια ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά των αιμοπεταλίων μέσω εθελοντών βοηθάει ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως λευχαιμία, καρκίνο ή απλαστική αναιμία. Συχνά η επιβίωση των ασθενών αυτών εξαρτάται από τη μετάγγιση των αιμοπεταλίων.

Κάλεσαν όλους τους συμμετέχοντες υγιής ενήλικες από 18 έως 60 ετών και με βάρος άνω των 50kg  να γίνουν δότες αιμοπεταλίων προσφέροντας ζωή από τη ζωή τους.