Ιστορική και θρησκευτική ξενάγηση για τα μέλη του ΚΑΠΗ Γριζάνου

Μονοήμερη εκδρομή πραγματοποίησε το ΚΑΠΗ στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στην Κατερίνη

Ταξίδεψαν αρκετά χιλιόμετρα αναχωρώντας από το Γριζάνο με προορισμό τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο λόγος η επίσκεψη σε ένα σημείο όπου γράφτηκαν ένδοξες και χρυσές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας.

Ο λόγος για τους ηλικιωμένους του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Γριζάνου που συμμετείχαν στην ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε η διοίκηση του ΚΑΠΗ.

O πρόεδρος του ΚΑΠΗ Γριζάνο Αθανάσιος Μίχος με τη σύζυγό του

Το οχυρό Ρούπελ βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Άγκιστρο και Μπέλες, πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας, κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ονόματι «Γραμμή Μεταξά», με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα.

Τα μέλη του ΚΑΠΗ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε μια στοά των οχυρών, στο μικρό μουσείο, στο περίπτερο των επισκεπτών, στο παρατηρητήριο και στο Ηρώο των πεσόντων. Θαύμασαν από κοντά τα διοράματα κατά μήκος της στοάς με τους θαλάμους που αναπαριστούν τις διάφορες στιγμές των Ελλήνων στρατιωτών μέσα στο οχυρό: τον πολυβολητή, τον γιατρό που περιθάλπει έναν τραυματία, το γραφείο του λοχαγού κ.ά. Στο περίπτερο των επισκεπτών εντυπωσιάστηκαν με τα εκθέματα όπως, στολές, μετάλλια και φωτογραφίες που απεικονίζουν τις μάχες του 1941.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ακολούθησε ξεκούραση για φαγητό στα άνω Πορόια ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  προσκύνημα στο μοναστήρι Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κατερίνη.