Καλή μέχρι στιγμής η πορεία των βαμβακοκαλλιεργειών

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους γεωπόνους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Τους πρώτους ελέγχους στις βαμβακοφυτείες του νομού πραγματοποίησε για την φετινή χρονιά η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Στόχος των ελέγχων που πραγματοποιούν γεωπόνοι των Υπηρεσιών είναι να διαπιστωθεί η πορεία των βαμβακοκαλλιεργειών και να δοθούν οι απαραίτητες συστάσεις στους παραγωγούς που θα τους βοηθήσουν, ώστε να ξεπεραστούν κάθε είδους προβλήματα που τυχόν προκύπτουν.

Όπως διαπίστωσαν οι γεωπόνοι η σπορά του βαμβακιού άρχισε στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου και ολοκληρώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Επικράτησαν καλές συνθήκες φυτρώματος και δεν προέκυψαν επανασπορές.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή που επικράτησαν κατά τον Μάιο και το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, καθώς και οι βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά την ίδια περίοδο είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ανάπτυξη των βαμβακόφυτων. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου είναι ευνοϊκές για τις βαμβακοφυτείες και η εξέλιξή τους είναι αρκετά καλή.

Την εποχή αυτή οι περισσότερες βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο έναρξης εμφάνισης των πρώτων χτενιών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας περιόδου 2019, η Υπηρεσία έχει αναπτύξει δίκτυο παγίδων που καλύπτουν τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές και εκτείνεται από την Πηνειάδα μέχρι την Βασιλική. Έχουν τοποθετηθεί φερομονικές παγίδες για την παρακολούθηση της εξέλιξης του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.

Από επιτόπιες επισκέψεις Γεωπόνων της Υπηρεσίας μας σε βαμβακοκαλλιέργειες παρατηρήθηκαν σποραδικά μικροί πληθυσμοί εντόμων που προσβάλουν τα νεαρά φυτά, όπως αφίδες, θρίπες, κ.α. χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις με έντονη προσβολή κυρίως αφίδων έγιναν ψεκασμοί.

Στο στάδιο αυτό οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση, προς αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης, προκειμένου τα φυτά να μην είναι ελκυστικά για την ανάπτυξη επιβλαβών οργανισμών.

Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις, επειδή την περίοδο αυτή αρχίζουν να εμφανίζονται τα ωφέλιμα έντομα που παρασιτούν τους επιβλαβείς οργανισμούς (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι) του βαμβακιού.

Αυτή την περίοδο τα έντομα που προσβάλλουν το βαμβάκι είναι κυρίως: αφίδες, θρίπες, τετράνυχοι που προκαλούν συστροφές φύλλων, κατσάρωμα, φυλλόπτωση, σχισίματα κλπ.

Οι βαμβακοπαραγωγοί να παρακολουθούν 1-2 φορές την εβδομάδα τις φυτείες προκειμένου να διαπιστώνουν τις πυκνότητες των πληθυσμών και τις ζημιές των εντόμων, ώστε να επεμβαίνουν όταν οι πληθυσμοί είναι κοντά στα όρια επέμβασης.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *