Καλλιεργητικές εργασίες στα χωράφια της περιοχής μας

Ξεκίνησε η καλλιέργεια των μποστανιών στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων

Ένα σημαντικό κομμάτι του αγροτικού κόσμου της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων ασχολείται με την καλλιέργεια καρπουζιού και πεπονιού.

Μια καλλιέργεια που έκανε και κάνει γνωστή τη συγκεκριμένη περιοχή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, καθώς μεγάλες ποσότητες των συγκεκριμένων αγροτικόν προϊόντων εξάγονται σε διάφορες βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες.

Μια καλλιέργεια όμως που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται προβληματική από τους αγρότες της περιοχής μας.

Προβληματική γιατί το κόστος παραγωγής αυξάνεται ενώ το κέρδος των παραγωγών είναι ελάχιστο έως μηδαμινό, αφενός από τις χαμηλές τιμές πώλησης, αφετέρου από διαφορές ασθένειες που παρουσιάζονται στα φυτά λίγο πριν τη συγκομιδή.

Η καλλιεργητική περίοδο των εν λόγω αγροτικών προϊόντων βρίσκεται σε εξέλιξη στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων. Κανονικά τη φετινή χρονιά, μιας και τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούνταν καθυστερήσεις, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

Δυστυχώς όμως, όπως αναφέρουν οι αγρότες, για μια ακόμη χρονιά βαδίζουν στο άγνωστο, αφού για μια ακόμη χρόνια εμφανίζονται απαισιόδοξοι αναφορικά με την καλλιεργητική πορεία αλλά και με το θέμα των τιμών.

Τα αγροτικά εφόδια, σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάνοντας σε πολλές των περιπτώσεων την καλλιέργεια ασύμφορη.

Φτάνει να σημειώσουμε ότι τα έξοδα για την καλλιέργεια ενός στρέμματος μποστανοειδών ανέρχεται στα 550 ευρώ. Όπως υπολογίζουν οι παραγωγοί, αν η συγκεκριμένη καλλιεργουμένη έκταση αποδώσει 3 τόνους καρπουζιών που θα πουληθούν προς 0,20 λεπτά του ευρώ τότε τα έσοδα είναι μηδαμινά, και ο κόπος όλης της χρονιάς δεν ανταμείβεται.

Στο αγρόκτημα της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων του Δήμου Φαρκαδόνας καλλιεργούνται σήμερα 4.500 περίπου στρέμματα με μποστανοειδή. Αριθμός κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο συμπέρασμα αυτό μπορεί να καταλήξει κανείς αν λάβει υπόψη τα εκτιμώμενα στοιχεία για την περιοχή.

Ειδικότερα σύμφωνα με παραγωγούς στην Φανερωμένη τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούνταν 1.500 περίπου στρέμματα με καρπούζια και πεπόνια. Τη φετινή χρόνια σύμφωνα με εκτιμήσεις το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων αγγίζει περίπου τα 300 στρέμματα, αριθμός ιδιαίτερα μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν.

Δικαιολογημένη η ραγδαία μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Όταν ο αγροτικός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με δεκάδες προβλήματα, τότε οι συνέπειες είναι ορατές για τον καθένα μας, συμπεραίνουν οι αγρότες.

Η πρώτη φάση της καλλιέργειας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, φυσικά αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.