Κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση των εμβολίων ιλαράς

Στα ράφια των φαρμακείων της περιοχής μας βρίσκονται και τα αντιγριπικά εμβόλια για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων

 «Είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα» τονίζει ο καθηγητής του τομέα Υγείας του Παιδιού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τάκης Παναγιωτόπουλος. Το ενδεχόμενο επιπλέον εξάπλωσης της ιλαράς στη χώρα μας είναι υπαρκτό, προσθέτει τονίζοντας ότι «εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους, θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν περάσει ιλαρά». Αυτοί θα πρέπει να ελέγξουν τα βιβλιάριά τους και εάν δεν έχουν κάνει 2 δόσεις εμβολίου (με τη μορφή του μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή του μικτού εμβολίου MMR) θα πρέπει να συμπληρώσουν τις δόσεις που χρειάζονται.

Αυτός είναι και ο λόγος που στα φαρμακεία της περιοχής μας η ζήτηση των αντίστοιχων εμβολίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες. Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί υπάρχει μια μικρή αναμονή, ωστόσο με υπομονή οι ασθενείς εξυπηρετούνται και μέχρι στιγμής είναι εφικτό να καλυφθούν.

Από την άλλη, στα ράφια των φαρμακείων βρίσκονται σταδιακά τα αντιγριπικά εμβόλιο, ώστε σταδιακά να ξεκινήσει και η προετοιμασία κατά της γρίπης και δη των ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν άμεσα από τον ιό.