Κατεδάφιση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Το κόστος παραγωγής αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό και τα προϊόντα πωλούνται ιδιαίτερα χαμηλά

Αυξημένο κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές πώλησης, καταστροφές, οι οποίες δεν καλύπτονται και στην συνέχεια δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ είναι μερικά από τα πολλά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες του νομού Τρικάλων.

Παρά το γεγονός ότι έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία προκειμένου να οδηγηθούμε από το φθινόπωρο στη νέα περίοδο για τη σπορά σιτηρών, οι αγρότες ακόμη περιμένουν για τον καθορισμό των τιμών, καθώς μέχρι και σήμερα παραμένουν ανοιχτές.

«Λένε ότι οι τιμές των σιτηρών θα κλείσουν στα 0,16 λεπτά του ευρώ, μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει κανείς καθώς οι τιμές δεν έχουν κλείσει. Κι αν κλείσουν εκεί, σαφώς και δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα, πόσο μάλλον να αφήσουν κέρδος στις τσέπες των παραγωγών», σημειώνει ο κ. Σπύρος Τσιοτινός, αγρότης και πρώην αγροσυνδικαλιστής.

Ο ίδιος μίλησε και για την καλλιέργεια του καλαμποκιού, η οποία κι αυτή χρόνια τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα. Τα έξοδα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι τεράστια, δυστυχώς οι τιμές βρίσκονται καθηλωμένες… πτωτικά πάντα.

«Πλέον ο παραγωγός δεν τολμάει να καλλιεργήσει ούτε καλαμπόκι, ούτε στάρι. Και πως άλλωστε όταν οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Τα αγροτικά εφόδια βρίσκονται στα ύψη, οι τιμές πώλησης όμως κατρακυλούν και το κράτος κωφεύει. Μόνοι κερδισμένοι είναι τα καρτέλ που χρόνια τώρα λυμαίνονται τους αγρότες και τα προϊόντα», πρόσθεσε.

Στην παρούσα φάση σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η καλλιεργητική περίοδος στα πεπονοειδή. Δυστυχώς και στην συγκεκριμένη περίπτωση η κατάσταση δεν χαρακτηρίζεται η καλύτερη. Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι βροχοπτώσεις του καλοκαιριού και οι ασθένειες δεν άφησαν κέρδος καθώς η παραγωγή καταστράφηκε. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τους αγρότες που βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομική καταστροφή.

«Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε, απαιτείται άμεσα η αλλαγή της νομοθεσίας και του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί να ο αγρότης να πληρώνει αδρά και να μην αποζημιώνεται. Απαιτείται 100% αποζημίωση της ζημιάς κι όχι επιλεκτικά σε κάποιες εκ των καλλιεργειών. Το ίδιο συμβαίνει και με την μελισσοκομία, η οποία υφίσταται τεράστιες ζημιές και απώλειες κι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει απολύτως τίποτα», κατέληξε ο ίδιος.

Καταλήγοντας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξάλλου και στις κατά καιρούς κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες όπως είπε ευθύνονται για το κατάντημα του αγροτικού κόσμου.

«Πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αντιαγροτική της πολιτική ήρθε να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των αγροτών. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε από τις πράξεις και τα έργα τους», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Τσιοτινός.