Καθορίστηκαν οι τιμές τελών των δημόσιων χώρων

Εν μέσω αντιδράσεων δημοτικών συμβούλων και πρόεδρων χωριών της Φαρκαδόνας μειώθηκαν οι αρχικές τιμές που είχαν οριστεί από την Οικονομική Επιτροπή

Οι εντάσεις που αναπτύσσονται στο δημοτικό συμβούλιο Φαρκαδόνας πλέον δεν αποτελούν είδηση. Είναι κάτι προδιαγραμμένο πριν ακόμη ξεκινήσει η συνεδρίαση. Ωστόσο και σ’ αυτή την δημοτική περίοδο η αντιδράσεις προέρχονται εκ των έσω, μάλιστα από την ομάδα της συμπολίτευσης που βάλλεται κατά της δημοτικής Αρχής, όπως άλλωστε συνέβαινε κατά το παρελθόν  την τριετία 2011-2014.

Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας πέραν των άλλων θεμάτων τέθηκε κι εκείνο του καθαρισμού τελών χρήσης κοινόχρηστων χρόνων.

Μετά από αρκετή καθυστέρηση, όπως παραδέχτηκε και ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης, το δημοτικό συμβούλιο ήρθε να συζητήσει, να καθορίσει και να εγκρίνει τα τέλη χρήσης δημόσιων χώρων, όπως ορίζει και η νομοθεσία.

Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε κανονιστική απόφαση γύρω από τον καθορισμό τελών των κοινόχρηστων χώρων, ενώ κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο οι εντάσεις που σκιαγραφούσαν τις συνεδριάσεις του πρώην δημοτικού συμβουλίου δεν άφηναν περιθώρια για να ληφθούν αποφάσεις ακόμη και σημαντικά θέματα. Αποτέλεσμα ο Δήμος Φαρκαδόνας να είναι από τους μηδαμινούς που δεν λάμβανε αντίτιμο από την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, παρότι ο νόμος το ορίζει, μιας και για τους Δήμους αποτελεί από τις ελάχιστες πηγές εσόδων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ποσά που καθόρισε η οικονομική επιτροπή και ήρθαν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο οριζόταν:

Για την Δημοτική Κοινότητα Φαρκαδόνας και την Α’ Ζώνη 2,5 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τις πλατείες και τα πεζοδρόμια και για την Β’ Ζώνη 1,5 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως για τα υπόλοιπα πεζοδρόμια και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους εντός και εκτός του σχεδίου πόλης.

Για τα Δ.Δ. Γριζάνου και Ζάρκου για την Α΄ Ζώνη 2,5 ευρώ το τ.μ. και 1,5 ευρώ για την Β΄ Ζώνη. Για τα υπόλοιπα χωριά της Δημοτικής Ενότητας οριζόταν για τις πλατείες 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό ετησίως και για τα πεζοδρόμια 1 ευρώ ανά τετραγωνικό ετησίως.

Για τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Οιχαλίας οριζόταν για τις πλατείες 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό ετησίως και για τα πεζοδρόμια 1 ευρώ ανά τετραγωνικό ετησίως. Από τα παραπάνω εξαιρούνται η Οιχαλία και το Πετρωτό, όπου και στην συγκεκριμένη περίπτωση ίσχυαν οι τιμές για τη Φαρκαδόνα, το Ζάρκο και το Γριζάνο.

Για τη Δημοτική Ενότητα Πελινναίων οριζόταν 1,50 ευρώ ανά τετραγωνικό ετησίως για τις πλατείες  και 1 ευρώ ανά τετραγωνικό ετησίως για τα πεζοδρόμια με εξαίρεση τους Ταξιάρχες που τέθηκαν δυο ζώνες και τιμές ίδιες με της Οιχαλίας και της Φαρκαδόνας.

Για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων για πάγκους χαλβάδων 150 ευρώ ετησίως, για περίπτερα 150 ευρώ ανά έτος και από 25 ευρώ ανά έτος για ψυγεία και μηχανήματα παιχνιδιών.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και αρκετοί πρόεδροι χωριών, οι οποίοι στο άκουσμα του καθορισμού των τελών εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους, ζητώντας μείωση των τιμών.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος αρχικά τόνισε ότι οι τιμές είναι αρκετά μικρότερες σε σχέση με εκείνες παρελθόντων χρόνων.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης ζητώντας μείωση μιας και το κόστος είναι αρκετό για τους μικροεπαγγελματίες των χωριών λόγω κρίσης.

Οι αντιδράσεις που διατυπώθηκαν ώθησαν στο δήμαρχο να προτείνει την μείωση των τιμών κατά 20% σε όλα τα χωριά του Δήμου, πλην των Δημοτικών Κοινοτήτων της Φαρκαδόνας, της Οιχαλίας και των Ταξιαρχών.

Η πρόταση του δημάρχου ψηφίστηκε και πέρασε κατά πλειοψηφία.