Κώστας Μπαντής: Η ευκαιρία του Δήμου Φαρκαδόνας να εκσυγχρονιστεί και να πρωτοστατήσει

Την Κυριακή 19 Μαΐου του 2019 θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συνεπώς όσο η προεκλογική περίοδος πλησιάζει, η παλαιοκομματική και η ξεπερασμένη νοοτροπία, των σεναρίων, των  ιντριγκαδόρικων ζυμώσεων και οι κινήσεις εντυπωσιασμού (έργα από την μια μεριά, καταγγελίες από την άλλη) αρχίζει και εντείνεται όσο θα πλησιάζει ο Μάης.  Μια νοοτροπία ξεπερασμένη.

Προσωπικά απουσιάζω από το Δήμο μας από το 2008, αρχικά λόγω σπουδών και μετέπειτα λόγω επαγγελματικών επιλογών. Απουσιάζω όπως η μεγαλύτερη πλειοψηφία της γενιάς μου διότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ανάπτυξη στο δήμο μας τα τελευταία 15 χρόνια που εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου είτε ως μαθητή, είτε ως φοιτητή, είτε ως εργαζόμενο πλέον. Με τον όρο ανάπτυξη αναφέρομαι σε κινήσεις οι οποίες θα οδηγούσανε στον επαναπατρισμό νέων και όχι μόνο ανθρώπων. Δεν είναι βέβαια πρόβλημα μόνο του δικού μας Δήμου αλλά πανελλαδικό πρόβλημα των επαρχιακών Δήμων, ενώ σε όλη την Ευρώπη γίνετε προσπάθεια αποαστικοποίησης του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές για τον επαναπατρισμό νέων επιστημών στον τόπο που μεγάλωσαν και στον τόπο που αγαπούνε.

Η ατζέντα του ΟΗΕ  προτείνει νέο μοντέλο πόλεων, με διασύνδεση των αστικών με τις αγροτικές περιοχές, προκειμένου να ανασχεθεί έως το 2050 η εντεινόμενη αστικοποίηση  και να αποτραπεί ο κίνδυνος επισιτιστικής επισφάλειας λόγω της μαζικής μετανάστευσης, που συνοδεύεται από εγκατάλειψη της πρωτογενούς παραγωγής., με διασύνδεση των αστικών με τις αγροτικές περιοχές, προκειμένου να ανασχεθεί έως το 2050 η εντεινόμενη αστικοποίηση  και να αποτραπεί ο κίνδυνος επισιτιστικής επισφάλειας λόγω της μαζικής μετανάστευσης, που συνοδεύεται από εγκατάλειψη της πρωτογενούς παραγωγής. Ο προβληματισμός για το πώς θα είναι οι πόλεις το 2050 προκύπτει από την εντεινόμενη αστικοποίηση. Επίσης η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγο της αστικοποίησης που πραγματοποιείτε τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι λοιπόν η ώρα να εκσυγχρονιστεί ο Δήμος Φαρκαδόνας και να γίνει πρότυπο επαρχιακού Δήμου ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή. Διότι έχει όλα τα εφόδια για να γίνει αυτό εκμεταλλευόμενος τις άπειρες εκτάσεις γης (επένδυση στην βιομάζα και όχι μόνο) και πολύ μεγάλη έκταση ποταμών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παραγωγή ενέργειας (Υδροηλεκτρική).

Αντί λοιπόν να διαβάζουμε για κωμικοτραγικές καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα σε δημοτικά συμβούλια, ας διαβάζουμε για έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες. Δυστυχώς για αυτούς που προκαλούν αυτές τις καταστάσεις είτε με τις κινήσεις τους, είτε με τις αντιδράσεις τους η νέα γενιά καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από αυτά που θέλουν να παρουσιάσουν. Δεν έχει κανένα νόημα να γίνει μάρκετινγκ η εξασφάλιση των αναπτυξιακών προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Το να προσφέρεις από την θεσμική θέση του δημάρχου ή του δημοτικού συμβούλου δεν χρίζει επαίνων. Είναι επιλογή των εκάστοτε εκλεγμένων να κάνουν αυτή τη δουλεία.

Όταν λοιπόν υπάρχουν προγράμματα όπως το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του οποίου οι άξονες προτεραιότητας αφορούν:

  1. Η τοπική ανάπτυξη και η προστασία περιβάλλοντος, ήτοι: κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων.
  2. Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων, ήτοι: κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω.

η προγράμματα όπως η «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτηρίων στη Θεσσαλία» Π/Υ 20.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη με συγχρηματοδότηση Ε.Τ.Π.Α.)» που πέρασε πρόσφατα από την περιφέρεια Θεσσαλίας (ενεργειακή αναβάθμιση η οποία μπορεί να γίνει με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και να εξασφαλίσει ιδιαίτερα μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαφημίζεται η ένταξη έργων του δήμου στα προγράμματα. Είναι αυτονόητο ότι η δουλεία της εκλεγμένης δημοτικής αρχής είναι να ενταχθούν τα έργα σε προγράμματα.

Με δεδομένο το γεγονός ότι επιχειρηματικότητα συμβάλει τα μέγιστα της οικονομικής ανάπτυξης σε μια χώρα, θα πρέπει να μελετηθεί ενδελεχώς το κατά πόσο η ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας, καθώς και στην βιωσιμότητα αλλά στην ανάπτυξη των τοπικών οργανισμών.

Τέλος είμαστε ο πιο κοντινός Δήμος του πιο αναπτυγμένου τεχνολογικά Δήμου της Ελλάδας και ενός από τους πιο σύγχρονους της Ευρώπης, του Δήμου Τρικάλων. Ας το εκμεταλλευτούμε ουσιαστικά και όχι για το θεαθήναι. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την ανάπτυξη του τόπου και πολλές δυνατότητες για επιστροφή νέων ανθρώπων στον τόπο τους προκειμένου να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την επαγγελματική τους εμπειρία στην εξέλιξη της περιοχής.

Συνεπώς, προοπτικές υπάρχουν για την ανάπτυξη της περιοχής. Αν το καταλάβουν και οι συνδημότες που έχουν εκλεχτεί για να διαχειριστούν αυτές τις προοπτικές και δεν έχουν εκλεγεί ούτε για να διαφημίσουν τον έργο τους, ούτε για να κάνουν καριέρα στην αυτοδιοίκηση τότε ίσως ο Δήμος Φαρκαδόνας γίνει  πρότυπο για την Ελληνική Επαρχία.

Μπαντής Κώστας, Σύμβουλος Περιβαλλοντικών Επενδύσεων


1 σχόλιο

  1. Αυτά μόνο επι ΠΑΣΟΚ μπορούσαν να συμβούν. Όταν ξανάπαρει το ΠΑΣΟΚ την εξουσία, τότε μπορούμε να επλίζουμε.