Κρίση πανικού: τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία

Ένας στους 100 ανθρώπους θα έρθει κάποια στιγμή στη ζωή του αντιμέτωπος με κρίσεις πανικού. Η δυσάρεστη αυτή εμπειρία σημαδεύει το άτομο, με αποτέλεσμα συχνά να επιτείνει το άγχος του και να δημιουργούνται έτσι δευτερογενείς κρίσεις. Παρόλο, ωστόσο, που πρόκειται για ένα πολύ άσχημο και έντονο συναίσθημα, οι ψυχοθεραπευτές εξηγούν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστή φροντίδα και θεραπευτική προσέγγιση που στοχεύει όχι απλώς στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, τα οποία άλλωστε περνούν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων πίσω από την κρίση αυτή, ώστε το άτομο να κερδίσει την πολυπόθητη ισορροπία και ηρεμία στη ζωή του.

Συμπτώματα

Το βασικότερο και χειρότερο σύμπτωμα της κρίσης πανικού είναι το συναίσθημα τρόμου και φόβου, καθώς το άτομο αισθάνεται ότι θα του συμβεί κάτι πάρα πολύ άσχημο και απειλητικό. Οι καρδιακοί παλμοί επιταχύνονται και συχνά η ταχυκαρδία φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα (πάνω από 150 σφυγμούς το λεπτό), προκαλείται εφίδρωση, τρέμουλο και λαχάνιασμα και νιώθουμε ότι βιώνουμε μια κατάσταση συναγερμού, όπου το σώμα προετοιμάζεται για ένα αρνητικό ερέθισμα. Πολλά άτομα αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν και πλημμυρίζονται από σκέψεις ότι πρόκειται να πεθάνουν.

Αιτίες

Οι κρίσεις πανικού συνδέονται τόσο με βιολογικούς όσο και με ψυχολογικούς παράγοντες. Στα βιολογικά αίτια ανήκουν ενδοκρινικές διαταραχές και ο υπερθυρεοειδισμός, καρδιακές παθήσεις καθώς και διάφορες νευρολογικές και αναπνευστικές παθήσεις, οι οποίες προκαλούν σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία και δυσκολία στην αναπνοή που δευτερογενώς οδηγούν στο αίσθημα φόβου και πανικού. Στα ψυχολογικά αίτια ανήκουν διάφορες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, όπως η τάση για τελειομανία, εμμονή για έλεγχο και ο φόβος εγκατάλειψης, που προκαλούν έντονο άγχος στο άτομο και επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τον ψυχισμό του. Επιβαρυντικοί παράγοντες μπορούν να είναι και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και καφέ καθώς και ο κοινωνικός περίγυρος που απαιτεί από το άτομο συχνά ανέφικτους στόχους, γεμίζοντάς το με στρες λόγω των αυξημένων προσδοκιών. 

Ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί τη μόνη λύση μακροπρόθεσμης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού. Στις περιπτώσεις που αυτές συνδέονται με ανεξέλεγκτο άγχος και κατάθλιψη χορηγείται και στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά), ενώ φυσικά αν οι κρίσεις οφείλονται σε συγκεκριμένο νόσημα, όπως κάποια ενδοκρινολογική ή καρδιακή πάθηση, πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό φαρμακευτικά. Στην πλειονότητα πάντως των ασθενών με κρίση πανικού η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι απαραίτητη, αφού η διαταραχή αυτή είναι από τις πιο εύκολα διαχειρίσιμες διαταραχές από τους ψυχοθεραπευτές. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να αλλάξει ο τρόπος, με τον οποίο το άτομο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στη ζωή του, να μάθει να αναγνωρίζει πότε οδηγείται στα όριά του και να ανακατευθύνει τις σκέψεις του σε θετικά μονοπάτια, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες με ψυχραιμία.

Άρθρο από τον Ψυχολόγο στην Αθήνα Μιχάλη Πατεράκη https://www.psychotherapy.net.gr/