Μάγεψε το «Ματωμένο Φεγγάρι»

Άνθρωποι κάθε ηλικίας απήλαυσαν το σπάνιο φαινόμενο που κέντρισε την προσοχή μικρών και μεγάλων

Ένα μοναδικό θέαμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το βράδυ της Παρασκευής χιλιάδες Φαρκαδόνιοι. Είτε από τις ταράτσες των σπιτιών, είτε από ένα μικρό ή μεγάλο περίπατο στα χωριά απήλαυσαν το «ματωμένο φεγγάρι» που ξεπρόβαλε στον καλοκαιρινό ουρανό λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ της Παρασκευής.

Ένα «ματωμένο φεγγάρι» εμφανίστηκε στο νυχτερινό ουρανό καθώς η Σελήνη πέρασε στη σκιά της Γης για τη μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα.

Η πλήρης έκλειψη διήρκησε 1 ώρα, 42 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα, αν και προηγήθηκε και ακολούθησε μερική έκλειψη, κάτι που σήμαινε πως η σελήνη πέρασε συνολικά τρεις ώρες και 54 λεπτά στη σκιά της Γης, σύμφωνα με τη NASA.

Η έκλειψη ήταν ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή από το ηλιοβασίλεμα έως τα μεσάνυχτα σήμερα 27η Ιουλίου και στη συνέχεια, από τα μεσάνυχτα μέχρι την ανατολή του ήλιου της 28ης Ιουλίου, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Αυστραλίας.

Αποκαλείται ματωμένο φεγγάρι γιατί το φως του ήλιου περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης στον δρόμο για τη σελήνη και η ατμόσφαιρα της Γης το κάνει κόκκινο όπως ο ήλιος όταν δύει γίνεται κόκκινος.

Εκτός όμως από ματωμένο κόκκινο φεγγάρι είχαμε και μπλε φεγγάρι, δηλαδή την δεύτερη πανσέληνο τον ίδιο μήνα, ένα επίσης σπάνιο φαινόμενο.

Από νωρίς το βράδυ έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, Φαρκαδόνιοι κάθε ηλικίας απήλαυσαν το μοναδικό θέαμα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ανηφόρισαν στο Φρούριο της πόλης προκειμένου να έχουν καλύτερη θέα του ολόγιομου φεγγαριού, και του σπάνιου φαινομένου που θα εμφανιστεί ξανά μετά από 82 χρόνια και συγκεκριμένα το 2100.

Πλέον ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Αύγουστο για να απολαύσουν τότε το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου, την Αυγουστιάτικη πανσέληνο.