Μάρτυρας των γεγονότων του Πολυτεχνείου ένας φοιτητής του παρελθόντος από το Γριζάνο

Με το δικό του γλαφυρό τρόπο παρουσιάζει μετά από 43 χρόνια τα γεγονότα που σημάδευσαν την εξέγερση του πολυτεχνείου του 1973.

Ακόμη και σήμερα, τέσσερις  δεκαετίες μετά, οι μνήμες είναι ζωντανές θυμίζοντας εκείνες τις συνταρακτικές ώρες που σημαδευσαν το φοιτητικό κίνημα, τον Ελληνικό Λαό, την Ελλάδα ευρύτερα.

Ο Παναγιώτης Δαμάσκος από το Γριζάνο Τρικάλων 43 χρόνια μετά θυμάται κι εξιστορεί τα όσα έζησε τον Νοέμβριο του ’73,  εποχή που βρισκόταν στην Αθήνα για σπουδές.

«Η απουσία ελευθερίας, οι αντίπαλοι του καθεστώτος στα ξερονήσια και στις φυλακές,   η στρατιωτική  προπαγάνδα, τα γλέντια και οι χοροί των κυβερνώντων στρατιωτικών  που κατέλαβαν  με πραξικόπημα την εξουσία στις 21 Απριλίου 1967,  αυτά και άλλα τόσα πλήγωναν ένα φιλότιμο. Και το πληγωμένο αυτό  φιλότιμο  θέλησαν να το  υπερασπιστούν οι φοιτητές με τους άλλους συνομήλικους τους. Νοέμβριος 1973.

Προηγήθηκαν παμφοιτητικές  συνελεύσεις  στα αμφιθέατρα  Παπαρηγοπούλου  και Σαριπόλων του κτιρίου της Νομικής Φιλοσοφικής τότε, Νομικής σήμερα, στις οποίες αποφασίστηκε να απαιτήσουμε να γίνουν ελεύθερες φοιτητικές εκλογές και να φύγουν τα διορισμένα συμβούλια.

Τελειώνοντας οι συνελεὐσεις οι νέοι κατηφορίσανε προς την οδό Πατησίων, να μεταφέρουν τον αγωνιστικό παλμό και στους φοιτητές των σχολών του Πολυτεχνείου.

Εκεί στήθηκε και ο ραδιοφωνικός σταθμός.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Εξέγερση,  πυροβολισμοί, τανκς, αίμα… Κηρύχτηκε στρατιωτικός νόμος καθ’ άπασαν την επικράτεια»

panagiotis-damaskos

Ο κ. Δαμάσκος Παναγιώτης διακρίνεται μπροστά στη φωτογραφία με τα μακριά μαλλιά και τα γυαλιά μαζί με συμφοιτητές του. Αργότερα έγινε εκπαιδευτικός και μετέπειτα καθηγητής πανεπιστημίου. Πιστεύει πως κέρδισε τις καρδιές των μαθητών του και των φοιτητών του στη συνέχεια, αφού όπως μας λέει, όλοι συνεχίζουν να τον αποκαλούν δάσκαλο.