Μαθήματα ζωής από μια αιωνόβια γυναίκα στη Φαρκαδόνα

103 χρόνια με χαρές και λύπες συμπλήρωσε σήμερα η γηραιότερη γυναίκα του Δήμου μας Σταυρούλα Καραμάνου

Ένας αιώνας ζωής. Τα μάτια είδαν πολλά, πόλεμοι, κακουχίες, πείνα, χαρές και λύπες γενικότερα. Στα 103 χρόνια ζωής που συμπληρώνει η αιωνόβια Σταυρούλα Καραμάνου, έχει να θυμηθεί πολλά, και καλά και άσχημα. Εξάλλου όπως η ίδια αναφέρει «όλα από το Θεό είναι. Και τα καλά δεχούμενα και τα κακά καλοδεχούμενα. Για να στα δώσει ο Θεός κάτι παραπάνω ήξερε, ζύγιασε το βάρος και έστειλε το φορτίο, για άλλους ελαφρύτερο για άλλους βαρύτερο. Στα χέρια μας και στα χέρια του κρίνονται οι τύχες μας».

Σήμερα η γιαγιά Σταυρούλα, 29 Ιουνίου συμπληρώνει 103 χρόνια ζωής. Πέραν των προβλημάτων ακοής, είναι αρκετά καλά, πλαισιωμένη από παιδιά που γέρασαν κι εκείνα με τη σειρά τους, εγγόνια, δισέγγονα και τρίγγονα, χαίρεται αυτά που τις προσέφερε η ζωή, για τις χαρές και τις λύπες, καθώς και τα δυο στοιχεία είναι συνυφασμένα με το πέρασμα του ανθρώπου από τη ζωή.

Η γιαγιά Σταυρούλα δεν έλκει την καταγωγή της από τη Φαρκαδόνα. Γεννήθηκε το 1914 στο Πανόραμα Καρδίτσας. Η τύχη της, όπως αναφέρει την έστειλε στο Τσιότι, σε ηλικία 25 ετών.

Ο σύζυγος της εργαζόταν ως τενεκετζής και η ίδια ασχολήθηκε με τη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας . Μεγάλωσε πέντε παιδιά ,παλεύοντας ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες και έχει πολλά εγγόνια και δισέγγονα.

«Είμαι ευτυχισμένη, τα χρόνια μου να πάρουν τα παιδιά και τα εγγόνια μου, όπως και όλα τα παιδιά του κόσμου. Έζησα καλά, και νιώθω ότι ο κύκλος μου έκλεισε. Θα κλείσω τα μάτια μου χαρούμενη και γεμάτη από όλα και χαρές και πίκρες. Δεν βαριέσαι, είπαμε όλα για τον άνθρωπο είναι», μας λέει με τρεμάμενη φωνή.

Τη γιαγιά χρόνια τώρα την φροντίζει ο γιός της Σωτήρης, ενώ το σπίτι της καθημερινά είναι γεμάτο από παιδιά και εγγόνια.

«Δεν υπάρχουν μυστικά για την μακροζωίας της μητέρας μου, αν και της αρέσει να τρώει τα πάντα, κρέας, ψάρι, λαχανικά και ακολουθεί ένα συνηθισμένο τρόπο διατροφής» με ελαφριά γεύματα και σε μικρές ς ποσότητες» μας ανέφερε ο γιός της κ. Σωτήρης Καραμάνος. Ωστόσο ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο δυναμικός της χαρακτήρας βρίσκονται μεταξύ των λόγων που η γιαγιά Σταυρούλα γιορτάζει σήμερα τα 103 χρόνια ζωής της.

«Με την καλοσύνη και το χαμόγελο, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» διαβεβαιώνει η ίδια, και μας το επιβεβαιώνει με το γλυκύτατο χαμόγελο που δεν έσβησε ούτε στιγμή από τα χείλη της. Θυμάται τα γλέντια που γινόταν στο χωριό, καθώς αγαπούσε το τραγούδι και τραγουδούσε στους γάμους αφιλοκερδώς, μας αναφέρει ο γιός της Αποστόλης.
Συγκινείται όταν βλέπει τη φωτογραφία του γάμου της και θυμάται πόσο όμορφη νύφη ήταν και καμαρώνει το ωραιότατο νυφικό της. Είχα μεγάλη αγάπη για τα λουλούδια και διατηρούσε έναν από τους πιο ωραίους κήπους του χωριού. Ποζάρει με τα αγαπημένα της τριαντάφυλλα, και μας χαρίζει από τα μυρωδάτα τριαντάφυλλα του κήπου της. Θυμάται το παζαράκι και τα δακτυλίδια και τα διάφορα μπιζού που αγόραζε.

Πρόσφατα τη γιαγιά επισκέφτηκαν μέλη του Συλλόγου Γυναικών, ως ένα δείγμα αγάπης, αλλά και εκτίμησης στο πρόσωπο της.