Οι μαθητές του Γυμνασίου Φαρκαδόνας γνώρισαν την Ιστορία μέσα από Βιβλία και ντοκουμέντα

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησαν από την Καλαμπάκα οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Φαρκαδόνας. Οι μαθητές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του και είχαν να μάθουν πολλά μέσω των αποριών που είχαν να καταθέσουν. Η εκδρομή διεξήχθη στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Το Ελληνικό Σχολείο μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο» με υπεύθυνους καθηγητές τους: Κούρτη Παναγιώτη, Ζέρβα Βασιλική και Τρίκα Μαρία.

Η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου έγινε από τον ιδρυτή του κ. Παύλο Μπαλογιάννη. Μέσα από τις συλλογές του μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να δουν σπάνια βιβλία, τετράδια και διάφορα σχολικά αντικείμενα, που χρησιμοποιήθηκαν από μαθητές παλαιότερων εποχών, αλλά και να έρθουν σε επαφή με παλιές αυθεντικές εκδόσεις έργων μεγάλων Ελλήνων Διδασκάλων.

Αυτό όμως που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών και κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν η παλιά αίθουσα διδασκαλίας του Μουσείου. Μέσα σ’ αυτήν, καθισμένοι σε τριάδες στα παλιά ξύλινα θρανία είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την πλάκα και το κοντύλι, αλλά και την πένα με το μελανοδοχείο, πράγμα που, όπως αποδείχθηκε, αποτέλεσε για όλους μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Έτσι, κατάφεραν να ταξιδέψουν νοερά στο παρελθόν και με τρόπο βιωματικό να βρεθούν για λίγο στο παλιό ελληνικό σχολείο. Τέλος, στην αίθουσα των Μετεώρων του Μουσείου μέσω των χαρακτικών, των φωτογραφιών, των στερεοσκοπικών καρτών και των βίντεο που προβλήθηκαν οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη ζωή των μοναχών κατά το παρελθόν.

image01 image02 image03 image04 image05 image06