Οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας γιόρτασαν τον Αθλητισμό

Με αφορμή την 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού οι μαθητές του σχολείου υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους μετέφεραν το μήνυμα ότι ο Αθλητισμός σημαίνει ζωή και χαρά για κάθε άνθρωπο, για κάθε ηλικία.

Τη δική τους γιορτή έστησαν σήμερα το πρωί οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας για να τιμήσουν τον Αθλητισμό και να διαδώσουν τις αξίες τους.

Με αφορμή την 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού οι μαθητές του σχολείου υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους μετέφεραν το μήνυμα ότι ο Αθλητισμός σημαίνει ζωή και χαρά για κάθε άνθρωπο, για κάθε ηλικία. Πέρασαν τα μηνύματα που διέπουν τις αξίες του Αθλητισμού, έπαιξαν, διασκέδασαν και ταυτόχρονα γυμνάστηκαν.

Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του σχολείου, κ. Νικόλαος Τσιακάρας, γνωστός επιφανής αθλητής της πάλης,  επιμελήθηκε πλήρως το πρόγραμμα και εφοδίασε με τα κατάλληλα υλικά. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις θεματικές ενότητες, Τοξοβολία, Πάλη, Ποδόσφαιρο που εναλλάσσονταν,  στις τρεις ομάδες Α’ και Β’, Γ’ και Δ’, Ε’ και ΣΤ’ καθώς και  μία τέταρτη θεωρητική  θεματική ενότητα σχετικά με τα ολυμπιακά – παραολυμπιακά αθλήματα.

Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό στα τρία αθλήματα και έδειξαν πρωτοφανές ενδιαφέρον για να μάθουν τους βασικούς κανόνες τους. Ωστόσο η τέταρτη ενότητα, η θεωρητική, ήταν εκείνη που τους μύησε στη φιλοσοφία των Ολυμπιακών αγώνων που συνδυάζει τις αρετές του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής.

Ο κ. Τσιακάρας προβάλλοντας διαφάνειες, μίλησε αρχικά για την άθληση στην αρχαία Ελλάδα τονίζοντας ότι όλα τα αθλήματα ήταν σε μορφή μάχης εφόσον ουσιαστικά προετοίμαζαν τους άντρες για τον πόλεμο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φυσική δραστηριότητα στην παιδική ηλικία. Προέτρεψε τα παιδιά να ξεφύγουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής τους όπου η μειωμένη φυσική δραστηριότητα προκαλεί προβλήματα στην υγεία τους και να αθλούνται, με τον τρόπο που αυτά επιθυμούν, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για μία ώρα. Αποφεύγουν έτσι την παιδική παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 ενώ αντίθετα ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τον μεταβολισμό τους, κοινωνικοποιούνται, έχουν καλύτερη διάθεση, αποκτούν αυτοπεποίθηση, μαθαίνουν να καρπούνται χαρά και ευτυχία από την προσπάθεια και μόνο. Οι μαθητές, είδαν εν συντομία, όλα τα ολυμπιακά αθλήματα, και κατόπιν, παρακολουθώντας εικονοβίντεο από τους παραολυμπιακούς αγώνες, διαπίστωσαν ότι η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο για να πετύχεις στόχους. Ο κ. Τσιακάρας, επέλεξε να κλείσει το θεωρητικό μέρος με φράση του αμερικανού πυγμάχου Jack Dempsey, «Πρωταθλητής είναι αυτός που σηκώνεται όταν δεν μπορεί»,  θέλοντας έτσι να σταλάξει στις ψυχές των παιδιών μία ακόμη στάση ζωής!

Στο τέλος, απονεμήθηκε μετάλλιο σε έναν μαθητή από κάθε τάξη που διακρίθηκε και δόθηκε έπαινος συμμετοχής σε  όλους τους μαθητές που συμμετείχαν.