Μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας γνώρισαν την ιστορία του τόπου τους

Οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας γνώρισαν σημαντικά κομμάτια της αρχαίας Θεσσαλίας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Φαρκαδόνας

Συναρπαστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εμπειρία που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας στην πόλη της Λάρισας. Αν και η απόσταση μέχρι την γειτονική Λάρισα ήταν ιδιαιτέρως μικρή, ωστόσο τα όσα παρατήρησαν κατά την εκπαιδευτική εκδρομή στο «Μεζούρλο» και στο Διαχρονικό Μουσείο, ήταν τόσο σημαντικά για να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για την ιστορία της Θεσσαλίας, το σημαντικότερο για το νομό Τρικάλων και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας.

Κι αυτό γιατί στο συγκεκριμένο μουσείο φιλοξενούνται αξιοθέατα, τα οποία εντοπίστηκαν στις περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, πολλά από αυτά σε ανασκαφές που διεξήχθησαν σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας.

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι κτισμένο στο λόφο «Μεζούρλο» στις νότιες παρυφές της πόλης, πάνω στον περιφερειακό δρόμο της Λάρισας, σε έκταση 54 στρεμμάτων. Τα εκθέματα, αρχαιολογικά και βυζαντινά,  προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αι. μέχρι σήμερα στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, από παραδόσεις και δωρεές αντικειμένων καθώς και από επαναπατρισμό αρχαιοτήτων.  Η βασική αφήγηση της έκθεσης είναι ο θεσσαλικός χώρος διαχρονικά.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974 από  μια ομάδα Λαρισαίων με πρωτεργάτες το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη. Αντικείμενό του είναι η συγκέντρωση, η μελέτη και η προβολή υλικών και άυλων τεκμηρίων του νεότερου πολιτισμού στη Λάρισα και τη Θεσσαλία. Οι συλλογές του Μουσείου  χρονολογούνται από το 15ο ως τα μέσα του 20ού αι. Περιλαμβάνουν αντικείμενα παραδοσιακού και αστικού βίου, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, χαλκοτεχνίας, υφαντικής, ενδυμασίες, σταμπωτά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά και εικαστικά έργα, καθώς και πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο.

Εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές μας η περιοδική έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας «Ο Τύπος στον 20ο αιώνα και το φαινόμενο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» . Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία του Τύπου στη Θεσσαλία, είδαν σπάνια φύλλα προερχόμενα από το Αρχείο του ΛΙΜΛ και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», πληροφορήθηκαν  για την εξέλιξη στον τρόπο εκτύπωσης , παρακολούθησαν σε ολόγραμμα  τη διαδικασία συλλογής ειδήσεων, καταγραφής, εκτύπωσης και διανομής  της εφημερίδας στο πρόσφατο παρελθόν και ενθουσιάστηκαν όταν τους επιτράπηκε να τυπώσουν μόνοι τους τον τίτλο σε μια εφημερίδα που τους χαρίστηκε ως ανάμνηση για την επίσκεψή τους .