Μαζικοί θάνατοι πτηνών για ακόμη μια φορά στην Κάρλα…

Συμπεράσματα από την αυτοψία ομάδας ειδικών ορνιθολόγων στην λίμνη Κάρλα και σε περιοχές της Θεσσαλίας

Ο Αποστόλης Χριστόπουλος, ορνιθολόγος, είναι φίλος και ιδιαίτερα γνωστός για την περιοχή της Φαρκαδόνας.

Ο κ. Αποστόλης Χριστόπουλος

Συμμετείχε ενεργά στο 1Ο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού που είχε διοργανωθεί το 2015 στη Φαρκαδόνα με τη σφραγίδα του «KriniTrikalon.gr» κι άλλων φορέων κι αφορούσε ως γνωστό ιστορικές πτυχές της Θεσσαλίας και της περιοχή μας. Ο νεαρός, τεχνολόγος γεωπόνος τότε είχε εισηγηθεί θέμα για τα αυτόχθονα ζώα στο Δήμο Φαρκαδόνας κεντρίζοντας την προσοχή του κοινού.

Τις προηγούμενες ημέρες κατά την επέλαση του χιονιά ο ορνιθολόγος επισκέφτηκε την περιοχή της Κάρλας κι άλλες περιοχές της Θεσσαλίας προχωρώντας με ειδικούς στην καταμέτρηση μεσοχειμωνιάτικων υδρόβιών.

Δυστυχώς η εικόνα που συνάντησε ο κ. Χριστόπουλος και η ομάδα των ειδικών δεν ήταν η καλύτερη. Όπως υπογράμμισε πτηνά εξαντλημένα και με ελάχιστη κινητικότητα ήταν στοιβαγμένα σε σημεία που το νερό δεν είχε παγώσει και πέριξ των λιμνών και ταμιευτήρων.

Ο ίδιος εκτίμησε πως παρόμοιες καταστάσεις θα παρατηρήθηκαν και σε Μακεδονία – Θράκη, παρόλα αυτά όμως και παρά την απαγόρευση της θήρας σε όλη την επικράτεια 12-18 Ιανουαρίου 2017 «τα περιστατικά λαθροθηρίας», υποστήριξε «ήταν συνεχόμενα και μάλλον πολύ περισσότερα από της επιτρεπτής κυνηγετικής περιόδου».

«Όταν τα πτηνά βρίσκονται σε μία τέτοια αγανακτισμένη φάση τότε δεν μιλάμε για κυνήγι αλλά για εν ψυχρώ εκτέλεση. Ευτυχώς κατά την διάρκεια παραμονής μας στην ευρύτερη περιοχή δεν ακούσαμε καμία τουφεκιά αλλά σε άλλα μέρη έγινε ένας χαμός», συνέχισε.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να συνέβησαν στην Κάρλα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο ορνιθολόγος.

Στην Φαρκαδόνα, θα πρέπει να σταθούμε στις φιλάνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε ο κυνηγετικός Σύλλογος Φαρκαδόνας και Περιχώρων για να προστατεύσει τα πτηνά από το ψύχος και το χιόνι. Συναισθανόμενος της περιβαλλοντικής ευθύνης και της προστασίας της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής μας, ο Σύλλογος με τα μέλη του προχώρησαν στην ρίψη σημαντικής ποσότητας τροφής προκειμένου να προστατευτούν τα πτηνά και να αποχωρήσουν προς άλλες περιοχές ή πεθάνουν.

Παράλληλα οι κυνηγοί μας σεβάστηκαν απόλυτα την απόφαση της απαγόρευσης της θήρας και το 7ημερο αυτής κρέμασαν τα όπλα στις θήκες.