Μέσα στο Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα του 20% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ

Πρόκειται για το υπόλοιπο των χρημάτων των αποζημιώσεων των ζημιών του 2016 από φυσικά φαινόμενα και πλημμύρες που κατέστρεψαν και υποβάθμισαν καλλιέργειες

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη αναμένεται να καταβληθούν στους πληγέντες αγρότες το υπόλοιπο 20% των αποζημιώσεων για ζημιές που σημειώθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο το φθινόπωρο του 2016.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές τα χρηματικά υπόλοιπα προσδιορίζεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, μεταξύ 15 και 30 Σεπτεμβρίου. Τα συγκεκριμένα χρήματα αντιστοιχούν σε ζημιές που προκλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016 και αφορούν φυσικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες από την υπερχείλιση κυρίως του Πηνειού ποταμού. Στα τέλη της περασμένης άνοιξης και στις αρχές καλοκαιριού, ο ΕΛΓΑ μετά την ολοκλήρωση και καταγραφή των εκτιμήσεων από τους υπαλλήλους του Οργανισμού, είχε προβεί στην πληρωμή του 80% των αποζημιώσεων. Ωστόσο έμεινε ανοιχτό το υπολειπόμενο 20%, το οποίο και αναμένεται από τους αγρότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί και η απόδοση των χρημάτων γινόταν βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ που είχαν υποβληθεί το 2016. Η πλειονότητα των αγροτών κατά την υποβολή της δηλώσεις είχαν ασφαλίσει στον ΕΛΓΑ το 100% των καλλιεργειών τους, ενώ ένας αριθμός είχε προβεί στην ασφάλιση του 80%, καταβάλλοντας μειωμένο τίμημα της ασφάλισης. Η δεύτερη κατηγορία δικαιούται την εξ  ολοκλήρου αποζημίωση των ζημιών κι όχι μέρους αυτής, σύμφωνα με τα ποσοστά που έδωσαν οι εκτιμητές.

Γενικά στο νομό Τρικάλων το περασμένο έτος είχαν υποβληθεί χιλιάδες αιτήσεις από αγρότες που είχαν υποστεί ζημιές τόσο από τα καιρικά φαινόμενα, όσο και από την  υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού. Οι περισσότερες δηλώσεις είχαν υποβληθεί στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας, όπου η υπερχείλιση του Πηνειού είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Ακολούθησαν περιοχές του Δήμου Τρικκαίων, όπου και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι αγρότες είχαν υποστεί αρκετές ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παραγωγής.