Μέτριες ως καλές οι παραγωγές στο κριθάρι

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το Μάιο δεν βοήθησαν στο αγροτικό προϊόν

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο θερισμός του κριθαριού στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του νομού Τρικάλων και του Δήμου Φαρκαδόνας.

Με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών ξεκίνησε ο θερισμός, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σ’ όλο το φάσμα μέχρι και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Ήδη Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων άρχισε να παραλαμβάνει το προϊόν τόσο στα σιλό του Μεγαλοχωρίου, όσο και στο εκκοκκιστήριο του Νέου Μοναστηρίου.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με ιδιώτες εμπόρους όπου κι εκείνοι με την σειρά τους ξεκίνησαν τις παραλαβές.

Αναφορικά με τις παραγωγές που αποδίδουν τα χωράφια, αυτές χαρακτηρίζονται από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέα Λιούτα, μέτριες ως καλές και κυμαίνονται μεταξύ 500-600 κιλών ανά στρέμμα στα δυνατά χωράφια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος η παραγωγή θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερη, δυστυχώς όμως οι υψηλές θερμοκρασίες που είχαν καταγραφεί και στην περιοχή μας τον Μάιο, οδήγησαν στην πρόωρη ξηρασία του προϊόντος με αποτέλεσμα ο καρπός να μην κάνει το κύκλο του. Την συγκεκριμένη εποχή οι αγρότες δεν προχώρησαν στο πότισμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενέργεια που θα έκανε ασύμφορο το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Λιούτα κάτι αντίστοιχο αναμένεται και στα σιτηρά, τα οποία αντιμετώπισαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα της ξηρασίας. Και στην συγκεκριμένη καλλιέργεια αναμένονται μέτριες παραγωγές ενώ εκφράζονται φόβοι από γεωπόνους για υποβάθμιση της ποιότητες σε κάποιες των περιπτώσεων εξαιτίας των βροχοπτώσεων του περασμένου δεκαημέρου. Βέβαια ακριβή συμπεράσματα αναμένεται να εξαχθούν την επόμενη εβδομάδα, όπου θα ξεκινήσει ο θερισμός.

Αναφορικά με τις τιμές του κριθαριού σε επίπεδο νομού δεν έχουν καθοριστεί μέχρι στιγμής, κάτι που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο γειτονικό νομό Λάρισας η τιμή που καθορίστηκε είναι στα 0,16-0,17 λεπτά του ευρώ, κάτι που ίσως ισχύσει και σε τοπικό επίπεδο.