Μεζέδες και γλέντι στη Φαρκαδόνα

Το έθιμο της «γουρνοχαράς» κρατάει τις ρίζες του από πολύ παλιά, τότε που κάθε οικογένεια έθρεφε πάντα ένα τουλάχιστον γουρούνι όλη τη χρονιά και το έσφαζε τις μέρες των Χριστουγέννων. Το κρέας του, τα λουκάνικα, οι τσιγαρίδες και η λίπα, αποτελούν από τους πιο νόστιμα, παραδοσιακά φαγητά.

Κάθε μέρα αποτελούσε γιορτή σε κάποιο σπίτι της γειτονιάς, όπου μαζεύονταν από το πρωί συγγενείς και φίλοι, έσφαζαν το καλοθρεμμένο γουρούνι και αφού ο νοικοκύρης θυμιάτιζε το σφαχτό, άρχιζε η διαδικασία της εκδοράς και η τεμάχισή του.

Τέτοιες εικόνες δεν χάθηκαν ακόμη και σήμερα από την περιοχή μας. Τις συναντούμε στα χωριά μας, κυρίως σε αυτά της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων. Αυτές οι εικόνες σαφώς και αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας, των ηθών και των εθίμων μας.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Φαρκαδόνας στο πλαίσιο των γιορτινών εκδηλώσεων αναβίωσε στην κεντρική πλατεία το έθιμο της Γουρουνοχαράς. Το ρόλο του μάγειρα ανέλαβε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος, ενώ ο οικοδεσπότης, δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης ανέλαβε να κεράσει όλο τον κόσμο με τσιγαρίδες , χοιρινό κρέας καθώς και άφθονο παραδοσιακό τυρί το οποίο ήταν προσφορά του κ. Λιούτα και του εργοστασίου Τρίκκη

Παρών στην εκδήλωση και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας ο οποίος δοκίμασε τις παραδοσιακές τσιγαρίδες  και βαθμολόγισε με άριστα!!! για τις μαγειρικές τους ικανότητες τον δήμαρχο κ. Θανάση Μεριβάκη  και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας κ. Ηλία Καραμάνο.

Τα εδέσματα γεύτηκε αρκετός κόσμος που βρέθηκε στην Φαρκαδόνα ενώ στην εκδήλωση υπήρχε άφθονο κρασί και χριστουγεννιάτικη μουσική από το κατηχητικό σχολείο της ενορίας Φαρκαδόνας. Ακολούθησε παραδοσιακή μουσική και χορός από μικρούς και μεγάλους που αψήφισαν  το τσουχτερό κρύο και παρευρέθηκαν στην πλατεία του κεντρικού διαμερίσματος του δήμου.

Τις ευχές του στους συντοπίτες έδωσε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας ευχόμενος καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία.

Πέραν των άλλων στην εκδήλωση παρέστησαν η αντιδήμαρχος Καθαριότητας κα Ελένη Στεργίου – Μπότη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Κώστας Κοσμάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Αναγνώστου και Μιχάλης Μπαγιώτης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Συλλόγων, τοπικών κοινοτήτων κ.α.

 

1 σχόλιο

  1. Νατσινας Ξανθος
    31/12/2016 at 21:51

    Φιέστες αύξηση νερού και Δ.τελων. Το μόνα που επικράτησαν,και το μακρύ χέρι της κεντρικής πολιτικής, αλλά κοινωνική πολιτική του Δήμου κόφτες παντού.