Μειώθηκαν στους 534 οι έγκλειστοι στις Φυλακές Τρικάλων

Αισθητή μείωση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των Φυλακών Τρικάλων καταγράφει έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον αριθμό των κρατουμένων σήμερα να ανέρχεται στους 534.

Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της «Mπαλκούρας» το πρόβλημα του υπερπληθυσμού πριν από περίπου δύο χρόνια είχε φθάσει στο «κόκκινο», αφού οι έγκλειστοι είχαν ξεπεράσει τους 730, την ώρα που οι προδιαγραφές των Φυλακών προβλέπουν 600 θέσεις.

Η αποσυμφόρηση, που αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα τόσο της Διοίκησης των Φυλακών, όσο και των κρατουμένων που προχωρούσαν σε εξεγέρσεις και απεργίες πείνας διεκδικώντας καλύτερες και ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, οφείλεται ως επί το πλείστον στο νόμο Παρασκευόπουλου, που αποτέλεσε …εισιτήριο προς την ελευθερία για χιλιάδες έγκλειστους.

Πρόκειται για ένα Νόμο που από την αρχή της εφαρμογής του προκάλεσε αντιδράσεις, αφού δόθηκε η δυνατότητα αποφυλάκισης κρατουμένων  με πολυετείς καθείρξεις για βαρύτατες πράξεις, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις έγκλειστων που αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους, συνέχισαν την εγκληματική τους δραστηριότητα και διέπραξαν νέα αδικήματα.

Ως προς αυτό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης κ. Γιάννης Αναγνώστου τονίζει ότι πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό αποφυλακισμένων, οι οποίοι στην συνέχεια δεν τυγχάνουν καμίας ευεργετικής διάταξης.

Αναφερόμενος σε τι βαθμό έχει βοηθήσει η αθρόα αποσυμφόρηση, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Αναγνώστου επισημαίνει ότι έχει συμβάλει σημαντικά στην όλη, εύρυθμη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης της «Μπαλκούρας».

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τους έγκλειστους που αποφυλακίστηκαν λόγω προβλημάτων υγείας, επισημαίνοντας ότι πριν μπορεί να χρειαζόταν να κάνουν 20 μεταγωγές την ημέρα στο Νοσοκομείο, ενώ την ίδια ώρα ένας αριθμός συναδέλφων αναλάμβανε τη φρούρηση των κρατουμένων για όσο χρονικό διάστημα παρέμειναν νοσηλευόμενοι.

«Όλα αυτά γινόταν, ενώ το προσωπικό ήταν περιορισμένο. Αυτό σήμερα συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό, με αποτέλεσμα να βγαίνουν καλύτερα οι σκοπιές και οι φρουρές» υπογραμμίζει ο κ. Αναγνώστου.

Η έρευνα

Την έρευνα πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να χαρτογραφηθούν ο ακριβής αριθμός των θέσεων στις φυλακές της χώρας και η κατηγορία κρατουμένων (άνδρες-γυναίκες-ανήλικοι) για τους οποίους προορίζονται.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η κατάσταση του υπερπληθυσμού στις φυλακές είναι οριακή, αφού συνολικά οι θέσεις ανέρχονται σε 9.815 και οι κρατούμενοι είναι 9.573.

Τα στοιχεία θα δημοσιεύονται στον ιστότοπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα επικαιροποιούνται κάθε 1η και 16η κάθε μήνα και με τον τρόπο αυτό θα γίνεται η ορθή, στο μέτρο του δυνατού, κατανομή των κρατουμένων.

«Η αποφυγή του υπερπληθυσμού στις φυλακές αποτελεί σταθερή επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για τη διατήρηση όρων ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας σε αυτές», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.