Μοιάζει με ανέκδοτο: Μετά τις πλημμύρες…. στεγνώνει ο θεσσαλικός κάμπος!

Κλείνουν αντλιοστάσια για να φτάσει το νερό για άρδευση στα καταληκτικά σημεία

 Ο πόλεμος για το δυσεύρετο νερό στο θεσσαλικό κάμπο, καλά κρατεί και το φετινό καλοκαίρι, παρά την πολυομβρίακαι τα πλημμυρικά φαινόμενα  του πρώτου μισού του θέρους. Από τις αρχές της εβδομάδας η άνοδος της θερμοκρασίας, δημιούργησε συνθήκες ασφυκτικές ως προς την άρδευση για τις εαρινές καλλιέργιες, κυρίως βαμπάκια και καλαμπόκια, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η γκρίνια αλλά και η αγωνία των παραγωγών , στα καταληκτικά σημεία των συλλογικών δικτύων στον κάμπο.

Με δεδομένο ότι το μοναδικό μεγάλο αρδευτικό έργο στη Θεσσαλία είναι η λίμνη Πλαστήρα (ελάχιστες εκτάσεις αρδεύονται από το Σμόκοβο)  όλοι προσδοκούν, μέσω των ανοιχτών αυλάκων και του Πηνειού, αλλά και των παραποτάμων, να ποτισουν τα χωραφια τους στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα. ¨Ήδη στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 10 αντλιοστάσια και συγκεκριμένα σε Μέλισσα, Πτελοπούλα, Αγ. Θεόδωρο, Σταυρό, Καρποχώρι και Αγία Παρασκευή, προκειμένου το νερό να φτάσει στον ελλειμματικό κλάδο του Λείψιμου ποταμού και να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης των καταληκτικών σημείων σε Παλαμά και Ιτέα…

Στην απόαφαση αυτή κατεληξε το άτυπο συντονιστικό όργανο άρδευσης της Π.Ε. Καρδίτσας που συνεδρίασε χθες το πρωί μετά και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή του Δ. Παλαμά. .

Μοιάζει

Στεγνώνουν χωράφια στα παρακάρλεια…Σύσκεψη στην περιφέρεια

Παρόμοια και ίσως μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα καταληκτικά σημεία στον άξονα της παλιάς Λάρισας- Βόλου, του δήμου Κιλελερ που αρδεύονται από το ΤΟΕΒ Πηνειού, παρά τις εργώδεις προσπάθειες που καταβάλλει ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και παλιός πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γιώργος Λαδόπουλος.

Από τη Μελία, τη Γλαύκη, τη Χάλκη το Σωτήριο μέχρι και το Αρμένιο, παρά το γεγονός ότι έχουν περιοριστεί οι καλλιέργειες βαμβακιού, εντούτοις, εντοπίζονται προβλήματα και χωράφια και σοδειές κινδυνεύουν λόγω της λειψυδρίας. Οι αγρότες εναποθέτουν τις ελπίδες στην αστάθεια που προβλέπεται από τα μέσα της άλλης εβδομάδας στον κάμπο και είναι κολλημένοι στα μετεωρολογικά site, προκειμένου να διασκεδάσουν τις ανησυχίες και τους φόβους τυς για την τύχη της σοδειάς τους…

Σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη παρουσία και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη αλλά και της Διοίκησης του ΤΟΕΒ Πηνειού, πραγματοποιήθηκε την Παρσκευή το πρωί, η οποία κατέληξε στον προγραμματισμό της παροχέτευσης νερού από τη Λίμνη Πλαστήρα και την αισιοδοξία ότι θα έχουν αίσιο τέλος οι αρδεύσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Παράλληλα τονίστηκε ότι το αντλιοστάσιο της Κάρλας θα είναι στη διάθεση των αγροτών, λόγω του καύσωνα του Σαββατοκύριακου και της κρισιμότητας της περιόδου για τις καλλιέργειες και φυσικά η περιφέρεια θα είναι δίπλα στους αγρότες για τη διασφάλιση της σοδειάς τους. Το αντλιοστασιο της Καρλας έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις εκτάσεις, μέχρι και τα καταληκτικά σημεία της περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος, συνιστά στους αγρότες, ψυχραιμία και να μην προσφεύγουν στη μέθοδο της  κατάκλυσης στο πότισμα. λόγω του πανικού τους, γαιτί κάνουν ζημιάστις καλλιέργειες δημιουργώντς οψιμότητες και λιγότερη καρποδεσία.

Είναι γεγονός πάντως ότι τα τελευταία δύο χρόνια στο θεσσαλικό κάμπο εκτυλίσεται μία φαρσοκομωδία, αφού πριν από 10 μέρες, είχαμε πλημμυρισμένα χωραφια και τώρα καίγονται για νερό άρδευσης, καθώς αναμένεται καύσωνας το σαββατοκύριακο, ενδεικτικό της απουσίας μεγάλων συλλογικών έργων άρδευσης…

Μοιάζει με ανέκδοτο: Μετά τις πλημμύρες.... στεγνώνει ο κάμπος!

ΠΗΓΗ:www.thessaliatv.gr