Νέες εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό των αγροτών

Παρατείνεται μεν μέχρι το 2024 η δυνατότητα να μην τους περικόπτεται η σύνταξη εφόσον καλλιεργούν, ωστόσο την ίδια ώρα θα πληρώνουν κανονικά εισφορές στον ΕΦΚΑ

Μία μετά την άλλη έρχονται οι αλλαγές για τους υποψηφίους συνταξιούχους αγρότες. Κι ενώ μέχρι προσφάτως πληροφορούνταν ότι την φετινή χρονιά, σε περίπτωση που συνέχιζαν την αγροτική δραστηριότητα, θα υπήρξε περικοπή του 60% της σύνταξης τους τα δεδομένα άλλαξαν, φυσικά όχι προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες Υπηρεσίες γίνεται γνωστό ότι παρατείνεται μεν μέχρι το 2024 η δυνατότητα να μην τους περικόπτεται η σύνταξη εφόσον καλλιεργούν, ωστόσο την ίδια ώρα θα πληρώνουν κανονικά εισφορές στον ΕΦΚΑ, παρότι έχουν βγει στη σύνταξη, οι οποίες για φορολογητέο εισόδημα κάτω από 5000 ευρώ θα ανέρχονται σε 60 ευρώ περίπου το μήνα, ενώ για ποσά πάνω από 5000 ευρώ, θα είναι ίσες με το 14,5% του εισοδήματος.

Η εγκύκλιος επίσης δεν διασφαλίζει τους ετεροσυνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που θα βγαίνουν στη σύνταξη από άλλα ταμεία, για τους οποίους θα ισχύει κανονικά ο «κόφτης» του 60% της σύνταξης, εφόσον συνεχίζουν να καλλιεργούν και να υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ. Φυσικά και αυτοί εφόσον επιλέξουν να συνεχίσουν την αγροτική ενασχόληση, θα καταβάλουν εισφορά στον ΕΦΚΑ, με βάση τα παραπάνω.

Με τον τρόπο αυτό διώκονται σταδιακά από το αγροτικό επάγγελμα χιλιάδες ετεροεπεαγγελματίες, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν και διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση, αφού δεν ισχύει για αυτούς το αφορολόγητο, όπως για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες…