Ο Κλοκοτός τίμησε τον Άγιο Αθανάσιο και την άνοιξη

Γυναίκες του χωριού αναβίωσαν με χορό και παραδοσιακά τραγούδια το έθιμο του «Κλήδονα» στον προαύλιο χώρο του εξωκλησιού

Η εορτή της Αποκομιδής των Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου που η Εκκλησία μας τιμά το διήμερο 1ης και 2ας Μαΐου, πέρα από το Θρησκευτικό χαρακτήρα είναι συνυφασμένη σε τοπικό επίπεδο με ήθη και παραδόσεις της άνοιξης.

Από παλιά έως και σήμερα κάτοικοι των χωριών του δήμου Φαρκαδόνας, όπως του Κλοκοτού, έρχονται να τιμήσουν τον Άγιο Αθανάσιο και μετέπειτα το μήνα των λουλουδιών, όπως αποκαλούν τον Μάιο. Αυτό έπραξαν το απόγευμα της Πρωτομαγιάς οι γυναίκες του Κλοκοτού, με αφορμή την εορτή της Αποκομιδής των Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου. Στο φερώνυμο εξωκλήσι που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, πραγματοποίησαν σειρά εκδηλώσεων, αρχικά για να τιμήσουν τον Άγιο μετέπειτα την άνοιξη.

Το απόγευμα της Δευτέρας τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός από τον πατέρα Απόστολο, παρουσία του δημάρχου Φαρκαδόνας κ. Θανάση Μεριβάκη, του προέδρου του χωριού κ. Θανάση Κοσμά και πλήθος κόσμου. Λίγο αργότερα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας οι γυναίκες του χωριού ήρθαν να θυμηθούν τα παλιά. Τότε που η μόνη διασκέδαση των κατοίκων ήταν οι θρησκευτικές εορτές, γεγονός που αποτελούσε την αφορμή για να στηθούν πανηγύρια διασκέδασης, τραγουδιού και χορών.

Οι γυναίκες διοργάνωσαν τον «Κλήδονα», στήνοντας το χορό με παραδοσιακά τραγούδια για να υμνήσουν το Μάη, την άνοιξη και τον Άγιο Αθανάσιο. Οι γηραιότερες γυναίκες θυμήθηκαν τραγούδια του παρελθόντος, με το χορό αργότερα να σέρνει μία από τις γηραιότερες  γυναίκες  του χωριού ηλικίας 87 ετών. Τα τραγούδια έφεραν στις μνήμες εικόνες του παρελθόντος τότε που η αθωότητα και η σεμνότητα των γυναικών ήταν κάτι το ξεχωριστό και το αφάνταστο για σήμερα.

Φυσικά από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι δημοτικοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του χωριού, των γυναικών και των παιδιών, που παρουσίασαν ένα εξαιρετικά όμορφο πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου κα Γιάννας Αλεξίου.

Η εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τρίτη με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου.


1 σχόλιο

  1. Κατερίνα Μιχαλάκη
    02/05/2017 at 22:22

    ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ και πάλι ΜΠΡΑΒΟ. Χίλια μπράβο στις γιαγούλες αλλα και στις νεότερες που στηρίζουν και τιμούν τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.
    Δεν χορταίνω να βλέπω τις φωτογραφίες και το βιντεάκι, αν και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά με κάνατε να νιώσω το κλίμα των ημερών σαν να βρίσκομαι στην Ελλάδα