«Ο κόσμος, η Χώρα και ο Δήμος»

Τα όσα συμβαίνουν εδώ και αρκετές ημέρες στη Γαλλία για κάποιους περνούν απαρατήρητα. Για άλλους πάλι δεν συμβαίνει το ίδιο καθώς σχολιάζουν τις τρέχουσες εξελίξεις που σχετίζονται με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», παίρνουν θέση και έρχονται να συγκρίνουν την εκεί κατάσταση, ζωγραφίζοντας το τοπίο που διαμορφώνεται εκεί με τοπικό χρώμα.

Το ίδιο προσπαθεί να πράξει κι ένας συνδημότης μας, καθημερινός αναγνώστης του «KPHNHLIVE». Αν και δεν θέλησε να αποκαλύψει δημόσια τα στοιχεία του, υπογράφοντας με αρχικά το κείμενο του, μιλά για τα «Κίτρινα Γιλέκα», για τις εξελίξεις στη Γαλλία, το σημαντικότερο όμως συγκρίνει το «εκεί» με το «εδώ», επιχειρηματολογώντας άριστα. Εκφράζει τον προβληματισμό του γιατί οι τοπικές κοινωνίες γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιου είδους φαινόμενα, που μπορεί να συμβαίνουν τόσο μακριά, αλλά είναι τόσο κοντά μας, επιθυμώντας το σύνολο των αιρετών και των υποψηφίων να λάβουν θέση, προκειμένου να αποτυπωθούν οι απόψεις ανθρώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Αναλυτικά το κείμενο του αναγνώστη, τα στοιχεία του οποίου κατέχει το «ΚΡΗΝΗLIVE» έχει ως εξής:

«Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Γαλλία αποφάσισα να εκφράσω κάποιους προβληματισμούς ως απλός δημότης και μέλος μιας κοινωνίας ανθρώπων: 

περίμενα κάποιος από τους εκπροσώπους του τόπου μας (εννοώ του δήμου μας) να αναφέρει κάτι δημοσίως για αυτό το ζήτημα των «κίτρινων γιλέκων».. Να εκφράσει μια θέση, έναν προβληματισμό. Μια γνώμη.

Θα σκεφτεί κάποιος: τι μας νοιάζει εμάς; 

Σωστά… δεν μας νοιάζει, για τώρα, θα συμφωνήσω..γιατί το να πούμε γιατί μας νοιάζει δεν φτάνουν λίγες λέξεις ενός ποστ ή ενός άρθρου.

Θα έπρεπε όμως να μας νοιάζει. Και πολύ μάλιστα!

Το ιδεατό δε, Αυτό που θα θέλα να δω είναι ποιοτικούς ανθρώπους εκλεγμένους -αλλά και υποψηφίους – να δείχνουν ένα μικρό δείγμα της φύσης τους και των στοιχείων εκείνων που θα πρεπε να έχουν ως μικροί εκπρόσωποι – Και όχι Ηγέτες – ενός αριθμού συνδημοτών τους, φανερώνοντας το ελάχιστο ενδιαφέρον για το τί γίνεται γύρω μας.. δίπλα μας.. Νομίζεται απέχει πολύ η Γαλλία; Χιλιομετρικά ίσως.. 

Και ρωτώ:

Άραγε γνωρίζει κανείς τι γίνεται εκτός συνόρων του Δήμου μας; Της Χώρας μας; Τους ενδιαφέρει; Μας ενδιαφέρει;

Θα πρεπε να μας ενδιαφέρει τι γίνεται στον κόσμο; 

Για παράδειγμα η αύξηση των καυσίμων στη Γαλλία στο 1,40 ευρώ επέφερε αυτό που όλοι βλέπουμε με φρέντο και τσιγάρο.. Στη Γαλλία με 1.500 ευρώ κατώτατο μισθό και 2.900 ευρώ  περίπου μέσο μισθό..

Η 100% αύξηση στο πάγιο νερού σε μας;

Θα εκτιμούσε μια αντίστοιχη πρόταση αυτές τις μέρες ο Δήμαρχος της Τουλούζ πιστεύω..

Η αύξηση αυτή να υπενθυμίσω ψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν του υπάρχοντος Δημοτικού συμβουλίου.

Κλείνοντας τους προβληματισμούς μου και καταλήγοντας θέλω να πω: 

Ένα από το σημαντικά πλεονεκτήματα ανθρώπων με θέσεις ευθύνης είναι να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να τις «διαβάζουν» και να ενεργούνται κατά το γενικό συμφέρον, στα πλαίσια φυσικά των αρμοδιοτήτων που τους παρέχεται από τη νομοθεσία. Θα ήθελα να το δω λοιπόν αυτό το πλεονέκτημα.. Να το διαβάσω.. 

Φυσικά όχι μόνο δεν βλέπω ούτε αυτό, αλλά ούτε και πολλά άλλα.. Βασικά δυσκολεύομαι να βρω ένα σοβαρό στοιχείο από την μεγαλύτερη πλειοψηφία τόσο των υπαρχόντων εκλεγμένων, όσο και των υποψηφίων… Για αυτούς που πέρασαν δε ούτε λόγος.. Μιλούν τα έργα.. 

 

Με εκτίμηση

Δ.Κ.»