Ο Πετρόπορος και τα γύρω χωριά τίμησαν την Αγία Παρασκευή στο λόφο του «Ζουρ-Παπά»

Πανηγυρικές εκδηλώσεις στο εξωκλήσι που βρίσκεται απέναντι από το χωριό, σε σημείο με πλούσιες προφορικές παραδόσεις και ιστορία

Δεκάδες κάτοικοι του Πετροπόρου και της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων του Δήμου Φαρκαδόνας επισκέφτηκαν το απόγευμα της Τρίτης το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο λόφο «Ζουρ-Παπά» απέναντι από τον οικισμό.

Περπάτησαν στον ανηφορικό, ορεινό δρόμο, σε ένα Ιστορικό σημείο του χωριού, με πλήθος παραδόσεις και μύθους για να τιμήσουν την Αγία Παρασκευή, που σκεπάζει υπό την Σκέπη της, τον οικισμό και τα γύρω χωριά.

Στο φερώνυμο εξωκλήσι το απόγευμα της Τρίτης τελέστηκε ο πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας, παρουσία πιστών και φορέων της περιοχής.

Λίγο αργότερα στον ίδιο χώρο τη σκυτάλη των θρησκευτικών εκδηλώσεων έλαβαν οι πολιτιστικές δράσεις των χορευτικών τμημάτων του Πετροπόρου, παιδικό και ενηλίκων καθώς επίσης και από το εφηβικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτού «‘Ο Άγιος Γεώργιος» του Δήμου Φαρκαδόνας.

Στις εκδηλώσεις προσφέρθηκε η παραδοσιακή φιλοξενία, προσφορά της Ενορίας της Τοπικής Κοινότητας, του Δήμου Φαρκαδόνας και κτηνοτρόφων του Πετροπόρου και όμορων δημοτικών διαμερισμάτων.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις διήρκησαν μέχρι αργά το βράδυ προσφέροντας ένα πλούσιο παραδοσιακό τόνο.

Τις ευχές προς το κοινό απηύθυναν ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης καθώς επίσης και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Κώστας Φορτωτήρας. Μίλησαν για την ιστορικότητα του σημείου, μιας και στους πρόποδες του λόφου, βρίσκονται τα κτίσματα της Αρχαίας Πέλιννας.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Τετάρτη, ανήμερα της εορτής, με την τέλεση του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.


1 σχόλιο