Οδοιπορικό στο αρχαιολογικό παρελθόν της Θεσσαλίας και ταυτόχρονα του Δήμου Φαρκαδόνας

Εγκαινιάστηκε η έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας του αρχαιολόγου και Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη

Μια σύντομη αλλά τόσο σπουδαία και ταυτόχρονα σημαντική ξενάγηση με το ιστορικό, αρχαιολογικό παρελθόν αποτελεί η έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας, του αρχαιολόγου και Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στα Τρίκαλα.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν χθες στο χώρο φιλοξενίας της έκθεσης και συγκεκριμένα στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, στον κάτω όροφο του Μουσείου Τσιτσάνη.

Η έκθεση δίνει έμφαση σε μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλίας (όπου προϊστάμενος ανασκαφών ήταν ο κ. Χατζηαγγελάκης), φέρνοντας στο φως πτυχές της αρχαιολογικής έρευνας.
Η έκθεση με τίτλο «Μνήμης Ψήγματα» θα προβάλλεται στους τρικαλινούς και τους επισκέπτες,  μέχρι τις 10 Ιουλίου 2018 και θα είναι ανοιχτή καθημερινώς από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.

Η έκθεση δεν θα μπορούσε να μην έχει και τοπικό ενδιαφέρον, μιας και όπως όλοι γνωρίζουμε ο κ. Χατζηαγγελάκης συμμετείχε σε ανασκαφές που διεξήχθησαν κατά το παρελθόν σε διάφορα σημεία του Δήμου Φαρκαδόνας. Στην έκθεση απεικονίζονται σημεία ερευνών στις περιοχές του Γριζάνου, του Κεραμιδίου, του Κλοκοτού και του Πετροπόρου.

Η εκδήλωση που κέντρισε την προσοχή δεκάδων Τρικαλινών άνοιξε με τα εργκαίνια της έκθεσης από το δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για την σημαντικότητα της διοργάνωσης.

Τόνισε τη σημασία της για την ιστορική μας μνήμη, ενώ περισσότερα στοιχεία ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρυσταλία Μαντζανά.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κ. Κρυσταλία Μαντζανά

Ο ίδιος ο αρχαιολόγος αναφέρθηκε στην ουσία του έργου του, που περιλαμβάνει ανασκαφικές απόψεις από αρχαιολογικές θέσεις – από τον Συκεώνα, τους Γόμφους, το Φανάρι, τα Τρίκαλα – από οικόπεδα στις οδού Παγκάλου, Ζαλοκώστα, Κρυστάλλη, από τη Λάρισα βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της, τμήματα λειψάνων της οχυρωματικής τεχνικής των πόλεων – Αγρελιά Τρικάλων, Γορίτσα Βόλου, Βελίκα Λάρισας, Γριζάνο Τρικάλων – αρχαίους ναούς από τη Μητρόπολη Καρδίτσας, τον Σωρό Βόλου, το Πύθιο Ελασσόνας, βυζαντινοί ναοί – Πόρτας Παναγιά Πύλης, Τιμίου Σταυρού Κρανέας και Κλοκοτού Τρικάλων, νεότερα κτήρια, καθώς επίσης και επιλεγμένα αρχαία ευρήματα.

Ο Επίτιμος Εφορος Αρχαιοτήτων Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης

Η έκθεση διοργανώνεται από την η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας (μέλος του ΔΣ του οποίου είναι ο αρχαιολόγος). Για τον λόγο αυτόν εξάλλου παρέστη στα εγκαίνια και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, κ. Δημήτρης Χορταργιάς.