Οι γυναίκες της Κρήνης τραγούδησαν τον Κλήδονα στην πλατεία του χωριού

Με επιτυχία η αναβίωση του Μαγιάτικου εθίμου που αναβίωσε, μετά από πολλά χρόνια, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στο κέντρο του χωριού

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης έπεσε η αυλαία της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα στην Κρήνη του Δήμου Φαρκαδόνας. Εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την παραμονή της Πρωτομαγιάς και διήρκησαν επί τριημέρου, φέρνοντας την σφραγίδα του πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης. Φυσικά θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και τη σημαντική συμβολή κατοίκων του χωριού και δη μεγάλων ηλικιών γυναικών που έζησαν από κοντά, κι από παλιά το έθιμο, και ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του Συλλόγου, συμμετέχοντας στην αναπαράσταση του εθίμου που έγινε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.

Πλήθος γυναικών και μελών του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία του χωριού προκειμένου να συμμετέχουν στην τελευταία φάση της αναβίωσης του εθίμου.

Οι εκδηλώσεις, όπως είναι γνωστό ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, παραμονή της Πρωτομαγιάς, με τη συγκέντρωση λουλουδιών από τις γυναίκες από τις αυλές των σπιτιών αλλά και από την εξοχή στους γύρω λόφους, με τα οποία στολίστηκε το καζάνι του Κλήδονα.

Κι αφού στολίστηκε ο Κλήδονας, το καζάνι τοποθετήθηκε στην κεντρική βρύση του χωριού, για να το δει ο ήλιος και το φεγγάρι και στην συνέχεια να τραγουδηθεί με παραδοσιακά Μαγιάτικα τραγούδια, στις 2 του Μάη από τις γυναίκες.

Το απόγευμα της Τετάρτης οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και τραγούδησαν τον Κλήδονα. Τραγούδησαν Μαγιάτικα τραγούδια για να τιμήσουν τον Κλήδονα, που σύμφωνα με την παράδοση φανέρωνε μέσω ενός λουλουδιού τον σύζυγο των κοριτσιών.

Στόχος της φετινής, μετά από πολλά χρόνια, διοργάνωσης οι νέες γενιές του χωριού να έρθουν κοντά με τα έθιμα και τις παραδόσεις, να γίνουν γνώστες της ιστορίας και του τοπικού πολιτισμού, ώστε να μην χαθούν και να μεταλαμπαδευτούν στις νεαρές ηλικίες.

Ευχαριστούμε πολυ για το οπτικοακουστικό υλικό  τις κυρίες Λίτσα Παππά και Κατερίνα Κουτσουγούλα