Οι πέτρες μιλούν και διαδίδουν την πλούσια ιστορία μας

Τρικαλινοί μαθητές επισκέφτηκαν μνημεία της πόλης στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ενημερώθηκαν για την μακραίωνη ιστορία

Μικρές και μεγάλες ιστορίες που σημάδευσαν το τόπο μας είχαν την ευκαιρία να αφουγκραστούν μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων των Τρικάλων. Αφηγήσεις οι οποίες παραμένουν ζωντανές και αποτελούν παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Τρικαλινοί μαθητές στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μνημεία της πόλης.

Να γνωρίσουν την ιστορία από τη γέννησή της έως σήμερα και να αντιληφθούν το μεγάλο εύρος και την αξία της στα βάθη των αιώνων.

Συνολικά 200 μαθητές γυμνασίου και των τελευταίων τάξεων του δημοτικού συμμετείχαν σε μια διαδραστική περιήγηση με κύρια θεματική «Ιστορίες της πόλης» από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, που σχετίζονται με την υγεία και τους θεραπευτές.

Τις ιστορίες αφηγήθηκαν τα ίδια τα μνημεία στους μαθητές, οι οποίοι ανακάλυψαν τη διαδρομή τους μέσα στον χώρο και τον χρόνο και ξεδίπλωσαν τις ιστορίες με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (GPS, QR codes, Augmented Reality, Ρομποτική).

Συγκεκριμένα, πορεύτηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τρίκκης («Ασκληπιείο»), στο Βαρούσι με τις μεταβυζαντινές εκκλησίες του, και συγκεκριμένα στους ναούς των Αγίων Αναργύρων και των Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα και του Αγίου Παντελεήμονα, καθώς και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος , όπως στην πλατεία Αικατερίνης Καυκιά στο Βαρούσι και στην Αρχαιολογική Συλλογή Τρικάλων.

Μάλιστα, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εικονική περιήγηση στο χώρο της αρχαίας Τρίκκης, ενώ μέσα από το γνωστό σε όλους παιχνίδι «κυνήγι θησαυρού» οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε μία ευχάριστη διαδικασία μάθησης.

Όπως λένε και οι αρχαιολόγοι, οι πέτρες μιλούν και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, διηγήθηκαν ιστορίες της πόλης των Τρικάλων.