Οι Θεσσαλοί συναντήθηκαν με τους παραδοσιακούς σπόρους

Για αρκετούς Θεσσαλούς και δη για τις μεγαλύτερες γενιές οι παραδοσιακοί σπόροι αποτελούν ένα θησαυρό. Κάτι σαν το χρυσάφι που φυλάσσεται αιώνες και αναπαράγεται χρόνο με το χρόνο. Κι αν για πολλούς αυτός ο θησαυρός περνά απαρατήρητος για κάποιους αναπαράγεται χρόνο με το χρόνο κι έρχεται να ανταλλαχτεί για να διαδοθεί και να διασωθεί.

Η μικρή εισαγωγή αφορά τους παραδοσιακούς σπόρους διάφορων προϊόντων που κρατούν στα χέρια τους κάτοικοι των χωριών της Θεσσαλίας. Ηλικιωμένοι και μη, που φροντίζουν αυτοί οι σπόροι να μην χαθούν, αντιθέτως να προαχθούν σε όλη τη Θεσσαλία, μιας και διακρίνονται για την ποιότητα και τη νοστιμιά των καρπών τους.

Αυτοί οι σπόροι ήρθαν να αναδειχτούν και να έρθουν στην επιφάνεια για ένατη συνεχή χρονιά στις εκδηλώσεις της 9ης Πανθεσσαλικής Γιορτής Παραδοσιακών Σπόρων, η οποία πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μονής, στην Ανατολή Αγιάς.

Η γιορτή διοργανώθηκε προχθές Σάββατο 01/09/2018 από το Πελίτι Λάρισας και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου. Στην εκδήλωση βρέθηκε το «ΚΡΗΝΗ LIVE» καλύπτοντας το γεγονός, τυγχάνοντας της θερμής φιλοξενίας των διοργανωτών. Η φετινή 9η γιορτή ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία στην παλαιά εκκλησία της Μονής.

Βρεθήκαμε στη Θεία Λειτουργία που ο π. Νικόλαος και 15 μοναχές από 10 διαφορετικές χώρες έψελναν προκαλώντας εντύπωση με τις μελωδικές τους φωνές.Αμέσως μετά στο αρχονταρίκι  έγιναν χαιρετισμοί και ομιλίες.

Στη γιορτή, που έχει σκοπό την διάσωση και διάδοση των παλιών παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν σπόρους από διάφορα λαχανικά. Να ενημερωθούν επίσης για τις νέες νομοθεσίες που ισχύουν στην Ευρώπη για τους σπόρους, από την Κα Βάσω Κανελλοπούλου, συγγραφέα και δημοσιογράφο ειδικευμένη σε θέματα περιβάλλοντος και υπευθύνη για θέματα νομοθεσίας και τις διεθνείς σχέσεις του Πελίτι.

Παράλληλα λειτούργησε αγορά βιολογικών προϊόντων, έκθεση φωτογραφίας από αγρότες που σώζουν σπόρους σε Ινδία και Βραζιλία και ξενάγηση στους χώρους της Ιεράς Μονής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Ηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Θεοδέκτη, ο συντονιστής του Πελίτι Λάρισας κ. Γιάννης Τσιουρής καθώς και ο ιδρυτής του ΠΕΛΙΤΙ κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ενώ σύντομες ομιλίες έκαναν ο Ινδός φοιτητής Γαστρονομίας κ. Ιshiraj Ramaswamy και ο κ.Δραγούνης Γαβριήλ από το Μάτι Αττικής ο οποίος μίλησε για όσα έζησε στην καταστροφική πυρκαγιά αλλά και τη σωστή διαχείρηση και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει πολιτεία για να μη ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις.

Σε ιστορικά γεγονότα και παραδόσεις επικέντρωσε την προσοχή της η γερόντισσα Θεοδέκτη μιλώντας στην εφημερίδα μας. Στάθηκε σε μια συνάντηση που είχε με τον τον π. Πορφύριο, ο οποίος της είπε πως το τέλος του κόσμου θα σημάνει, όταν ο κόσμος θα πεινάσει. «Θα πεινάσει διότι δεν θα έχει σπόρους. Οι παραδοσιακοί Σπόροι χάνονται. Εσείς όμως οι μοναχές μπορείτε να συνεισφέρετε στη διάσωση και την διάδοσής τους.». Έκτοτε οι μοναχές καλλιεργούν στους κήπους παραδοσιακές ποικιλίες και το 70% προορίζεται για σπόρους.

Πριν από λίγα χρόνια όπως τονίζει η ηγουμένη  ήρθε σε επαφή με ένα παιδί που γύριζε από εδώ κι από εκεί μαζεύοντας τέτοιους  σπόρους, τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη.

Γνωρίστηκαν και για 5 χρόνια διοργάνωναν από κοινού στο μοναστήρι  την Πανελλαδική Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Μετά δημιουργήθηκε το Πελίτι και η γιορτή άρχισε να διοργανώνεται στο Παρανέστι στη Δράμα και στον Τίμιο Πρόδρομο να γίνεται η πανθεσσαλική γιορτή.

Για το νόημα της γιορτής και της ανταλλαγής των παραδοσιακών σπόρων μας μίλησαν ο ιδρυτής του Πελίτι κος Παναγιώτης Σαϊνατούδης και ο συντονιστής της ομάδας  Πελίτι Λάρισας κος Γιάννης Τσιουρής.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η προσφορά των παραδοσιακών ποικιλιών από ομάδες του Πελίτι, τους Θεσσαλούς Μπαξεβάνηδες και τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας ενώ παράλληλα λειτουργούσε και  μια έκθεση προιόντων και χειροτεχνών.

Η  γιορτή έκλεισε με παραδοσιακή μουσική από το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής “Μελλωδία” και χορό από τους παρευρισκομένους.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής και αντί εισιτηρίου, οι συμμετέχοντες έφεραν τρόφιμα μακράς διάρκειας, ζάχαρη, καφέ, χαρτικά, απορρυπαντικά που θα προσφερθούν στον Ξενώνα «Άργισσα» του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Τέλος να σημειωθεί ότι το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση των συντονιστών του Πελίτι από τις τοπικές και θεματικές ομάδες του Πελίτι από όλη την Ελλάδα ενώ το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για του χρόνου  στον ίδιο χώρο, στην 10η Πανθεσσαλική Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019.