Ομαδικό Χρυσό Μετάλλιο κατέκτησαν φοιτητές σε διεθνή διαγωνισμό μαζί και ο Θανάσης Θεοχάρης

Ο Κρηνιώτης φοιτητής του ΑΠΘ μαζί με συμφοιτητές του, τα «έβαλαν» με το καρκίνο του Παχέος εντέρου, σε διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM

Οι συμμετοχές σε Ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς δικών μας παιδιών που έλκουν την καταγωγή τους από χωριά της Φαρκαδόνας αυξάνονται. Είτε μέσω απλής συμμετοχής, είτε μέσω κάποιας μικρής και μεγάλης διάκρισης, η χαρά όλων μας, σαφώς και είναι έντονη, μιας και αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των συνδημοτών μας, ειδικά των νέων που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας.

Μια ακόμη επιτυχία προσμετρά στο ενεργητικό του ο φοιτητής Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Θεοχάρης, καταγόμενος από την Κρήνη του Δήμου Φαρκαδόνας.

Ο Θανάσης, φοιτητής του ΑΠΘ και συμφοιτητές του από  το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συμμετείχαν ομαδικά, σε διεθνή διαγωνισμό και συγκεκριμένα στο Μουντιάλ Επιστήμης.

Στο διαγωνισμό είχαν να συναγωνιστούν μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, κολοσσοί, όπως το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ των ΗΠΑ που κατόρθωσαν να φτάσουν μόνο μέχρι το Χάλκινο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό βιολογίας, όπου η ομάδα των Ελλήνων φοιτητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Θράκης κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό της συνθετικής βιολογίας iGEM, έναν παγκόσμιο διαγωνισμό με διοργανωτή το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης που απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, γνωστό στις ΗΠΑ ως το Παγκόσμιο Κύπελλο της Επιστήμης (World Cup of Science). Εκεί, η Ελληνική ομάδα απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο καθώς και υποψηφιότητα για το Best Therapeutics Award.
Η εντεκαμελής ομάδα των νέων από την Ελλάδα «τα έβαλε» με τον καρκίνο του παχέος εντέρου (τη δεύτερη πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου στον κόσμο) και χρησιμοποίησε μια καινοτόμο μέθοδο για τη μεταφορά ενός μοριακού «ταξινομητή» στα καρκινικά κύτταρα, η οποία βασίζεται σε γενετικά αναπρογραμματισμένα βακτήρια.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT το 2004 και φέτος είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας λαμβάνει μέρος με ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Τμήματα Ιατρικής (Αστέριος Αραμπατζής, Χαρίλαος Γιαννίτσης), Βιολογίας (Ευγένιος Μπαλλχύσα, Θωμάς Νικολόπουλος), Φυσικής (Κωνσταντίνος Ακριτίδης), Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Κωνσταντίνος Σαμαράς – Τσακίρης), Πληροφορικής (Αθανάσιος Θεοχάρης, Αγγελική Παπαδημητρίου), Χημικών Μηχανικών (Χαρίλαος Κωμοδρόμος, Ναυσικά Παπαϊωάννου) και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (Ελισσάβετ Σανδαλτζοπούλου). Οι Έλληνες φοιτητές ξεκίνησαν χωρίς καμία μορφή οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιοι, στηρίχθηκαν οικονομικά στις χορηγίες διάφορων εταιρειών που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στο πεδίο των βιοεπιστημών, με σημαντικότερη συνεισφορά αυτή της εταιρείας RGCC (Research Genetics Cancer Center), ενώ οι πειραματικές εργασίες της ομάδας πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.