Ορατές οι συνέπειες του παγετού σε δενδρώδεις καλλιέργειες στο Δήμο Φαρκαδόνας

Οι πολικές θερμοκρασίες κατέστρεψαν εντελώς τα δέντρα των ροδιών προκαλώντας οικονομική καταστροφή στους παραγωγούς

Στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας και δη στην Δημοτική Ενότητα Πελινναίων αγρότες δραστηριοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια ροδιάς.

Δυστυχώς οι πολικές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον περασμένο Ιανουάριου σε συνδυασμό με τις χιονοπτώσεις δεν άφησαν στην κυριολεξία ίχνος δέντρων. Αντιθέτως το πολικό ψύχος κατέστρεψε την καλλιέργεια, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στους παραγωγούς. Διασχίζοντας κανείς τα χωράφια τα οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν καταπράσινα και ανθισμένα την συγκεκριμένη περίοδο, θα αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Τα συγκεκριμένα χωράφια αποτελούν νεκρό τοπίο, καθώς τα δέντρα ξεράθηκαν και παραμένουν γυμνά. Σε παλιότερο ρεπορτάζ και δη τον περασμένο χειμώνα, το «KΡΗΝΗ LIVE» είχε αναφερθεί στις ενδεχόμενες ζημιές που θα προκαλούσε ο πάγος στα δέντρα. Επιβεβαιώθηκε καθώς στην παρούσα περίοδο γίνονται αντιληπτές οι ζημιές.

Πλέον οι αγρότες της συγκεκριμένης καλλιέργειας βρίσκονται σε απόγνωση. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που δαπάνησαν για την αγορά δέντρων, για την περίφραση και τα λοιπά έξοδα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ ζητούν την έλευση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ για την αποτύπωση και καταγραφή των ζημιών, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσης.

Δυστυχώς, όπως εξηγούν η όλη διαδικασία καθυστερεί. Την φετινή χρονιά εντούτοις οι παραγωγοί θα πρέπει να δηλώσουν τις καλλιέργειες στο ΟΣΔΕ, να πληρώσουν για την δήλωση τη στιγμή που τα δέντρα δεν πρόκειται να επανέλθουν και να αποδώσουν καρπούς.