»Ως σαν ο διάολος το λιβάνι» αποφεύγουν τους υποψηφίους δημάρχους

Εν δυνάμει υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, βρίσκουν τρόπους και δικαιολογίες να αποφύγουν συναντήσεις με τους 6 υποψηφίους του Δήμου Φαρκαδόνας

Οι δυσκολίες των εκλογών στο Δήμο Φαρκαδόνας είναι ορατές πλέον για τους υποψηφίους δημάρχους, διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου. Η πληθώρα υποψηφίων σαφώς και θέτει εμπόδια στη συγκρότηση των συνδυασμών, μιας και απαιτούνται δεκάδες υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Πολύ περισσότερο το άγχος όλων εστιάζεται στη γυναικεία συμμετοχή, μιας και οι γυναίκες που θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με τα κοινά είναι δυσεύρετες.

Για την ακρίβεια σήμερα για τις έξι επίσημες υποψηφιότητες δημάρχων απαιτούνται, το περισσότερο 250 περίπου συνολικά υποψήφιοι. Μέσα σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνουμε τους υποψηφίους τοπικούς συμβούλους, γιατί τότε χάνουμε τον έλεγχο και πελαγώνουμε στους αριθμούς. Οι περισσότεροι υποψήφιοι πρόεδροι των χωριών και οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι και δικαιολογημένα,  -(πλην ελαχίστων εξαιρέσεων –ατομικά συμφέρονται και προσωπικές υποχρεώσεις στήριξης παρελθόντων χρόνων)-, αποφασίζουν να κατέλθουν ανεξάρτητοι χωρίς τη στήριξη συνδυασμών και της ένταξης στα ψηφοδέλτια τους παραταξιακών εμβλημάτων. Δικαιολογημένο το γεγονός μιας και τα τοπικά ψηφοδέλτια έχουν απενταχτεί από τα δημοτικά. Εξάλλου συμμερίζονται την άποψη όλων εκείνων που υποστηρίζουν ότι την φετινή χρονιά και στις απερχόμενες εκλογές θα εκλεγούν πρόεδροι και τοπικά συμβούλια τα οποία δεν θα ανήκουν σε καμιά παράταξη και θα κατέλθουν αυτόνομα και ανεξάρτητα.

Κατά αυτόν τον τρόπο οι υποψήφιοι δήμαρχοι, ακόμη κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι κατέχουν πλήθος υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στη διάθεση τους, στο στενό κύκλο τους, δεν κρύβουν το άγχος τους για τη συγκρότηση των συνδυασμών του. Σαφώς και οι γνωστοί «εκλογομάγειρες» που έχουν δίπλα τους, οι παντογνώστες χρόνων που κατά το παρελθόν προέβαλαν μονάχα το ατομικό όφελος, κι όχι το συνολικό (είχε εξάλλου αποτυπωθεί κατά την επαναληπτική ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής του 2014), δυσκολεύονται να καταλήξουν στα πρόσωπα εκείνα που θα απευθυνθούν, να τα προσεγγίσουν και να τα πείσουν να συμμετέχουν στους συνδυασμούς.

Κι αυτό γιατί βρίσκουν τις πόρτες κλειστές από πολίτες των χωριών του Δήμου Φαρκαδόνας, οι οποίοι αποτελούν εν δυνάμει δημοτικούς συμβούλους.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και τα στελέχη τους σε καθημερινή βάση, τηλεφωνούν, επικοινωνούν από κοντά, ή μέσω «μεσαζόντων» με τους εν δυνάμει υποψηφίους. Τάζουν, υπόσχονται δεν χαρίζονται σε τίποτα, επινοώντας διαφόρους τρόπους και εφευρίσκοντας διάφορα τεχνάσματα.

Στις περισσότερες ωστόσο των περιπτώσεων η κατάσταση δεν είναι η αναμενόμενη και η επιθυμητή για τους υποψηφίους δημάρχους και συνεργάτες τους. Οι εν δυνάμει υποψήφιοι βρίσκουν κι εκείνοι με τη σειρά τους διάφορες δικαιολογίες. Δεν διστάζουν ακόμη και να κρυφτούν ή ακόμη και να μην σηκώνουν τηλέφωνα, για να αποφύγουν τις συνομιλίες ή και τις συναντήσεις.

Και οι μεν πρώτη μένουν με την απογοήτευση ή δεύτεροι προς το παρών, ησυχάζουν για να αποφύγουν τα όσα φοβούνται.

Σαφώς και η κατάσταση θα κυλήσει έτσι βαδίζοντας προς τις εκλογές μέχρι και την κατάθεση των συνδυασμών. Το θέμα είναι πόσοι θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι και το τέλος και το τι ακριβώς πρόσωπα θα επιλέξουν για να συμμετέχουν στους συνδυασμούς τους.

Πρόσωπα τα οποία θα συναντούν ευρεία απήχηση στο κόσμο και δεν θα αποτελούν απλά πρόσωπα για να κλείσουν οι συνδυασμοί, δείχνοντας ουσιαστικά υπεροχή χωρίς ουσία.

Γιατί ας μην ξεχνούμε από το 2014 πέρασαν αρκετά χρόνια, οπότε ας μην συγκρίνουμε το τότε με το τώρα μιας κι έχουν αλλάξει πολλά…
2 Σχόλια

 1. Γκίκας Νίκος
  09/04/2019 at 11:42

  Ο μέσος πολίτης της ευρύτερης περιοχής της Φαρκαδώνας, βλέποντας την πολυδιάσπαση των πολιτικών χώρων και τα επεισόδια που γίνονται, είναι λογικό να απέχει. Τα προβλήματα είναι γνωστά και κοινά. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να γίνουν δύο μόνο ψηφοδέλτια ενωτικά. Αφενός στον ευρύτερο «δημοκρατικό» χώρο υπό τη σκέπη του Σπύρου Σαπουνά. Ενωτικός, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και κύρια πρακτικός χωρίς πολλές φανφάρες.Την Μπότη έπρεπε να τη χρήσει το συντονιστικό γιατί κάποιον έπρεπε να υποδείξει. Ωστόσο από γύρω της έχουν εξαφανιστεί όλοι!!! Σχετικά με τη Χαλβατζά, όσο στόχοπροσηλωμένη και αν είναι, εντούτοις απούσα δύσκολα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο. Θα μπορούσε ωστόσο να είναι μια εξαιρετική αντιδήμαρχος, δημιουργώντας μαγιά για τις επόμενες εκλογές. Αμφότερες δεν έχουν καμία ελπίδα να περάσουν στο δεύτερο γύρω εάν κατέβουν αυτόνομα. Καλά θα κάνουν λοιπόν εφόσον ενδιαφέρονται για τον τόπο τους να ρίξουν τους τόνους. Η λύση ακούει στο προηγούμενο όνομα, το οποίο έχει και έτοιμα πρόσωπα.
  Αντίστοιχα είναι τα πράγματα και για την άλλη πλευρά που είναι εξαιρετικά πολυδιασπασμένη, θέλοντας ο καθένας το τσιφλίκι του. Απλά από αυτούς ένας θα περάσει και κατόπιν θα αρχίσουν τα αλισβερίσια!!!

 2. Carlos marighela
  30/03/2019 at 18:12

  Πάντως αυτό που συμβαίνει που βάζουν υποψήφιοι για να πάρουν μετάθεση είναι τραγικό. Δεν πας μπροστά έτσι και το κάνουν δυστυχώς νέοι.