Παραδοσιακές εικόνες στα χωριά μας λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Κάθε εποχή και κάθε γιορτινή περίοδο για τα χωριά κρύβει κάτι το ξεχωριστό. Είναι οι παραδοσιακές εικόνες που διαμορφώνονται κάθε γιορτινή περίοδο, είτε αυτή ακούει στα Χριστούγεννα, είτε στο Πάσχα. Είναι αυτές οι στιγμές, αυτές οι εικόνες που τις συναντούμε μονάχα στα χωριά, που μεταλαμπαδεύτηκαν από γενιά σε γενιά και συνεχίζουν να συναρπάζουν, κάνοντας τους κατοίκους των πόλεων να τις αναπολούν. Είναι αυτές οι παραδοσιακές εικόνες που τις συναντούμε στην επαρχία και βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στα χωριά της Φαρκαδόνας, μία μόλις εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

Από χθες στα χωριά της Φαρκαδόνας ξεκίνησε η σφαγή των χοίρων. Των γουρουνιών που τα μεγάλωσαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών και θα γεμίσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων τα ψυγεία για το κρέας των γιορτών. Η σφαγή σε πολλά χωριά αποτελεί ιεροτελεστία, πόσο μάλλον οι εργασίες που θα βρεθούν σε εξέλιξη μετά την σφαγή γιατί το γουρούνι δεν θα δώσει μονάχα το χοιρινό κρέας, θα δώσει κι άλλα προϊόντα, μάλιστα πεντανόστιμα για τους καλοφαγάδες. Από τις τσιγαρίδες μέχρι και τα λουκάνικα.

Και οι παλιοί γνωρίζουν την τέχνη της παρασκευής των χωριάτικων λουκάνικων, όπως και των τσιγαρίδων. Ήδη το κρέας βρίσκεται στα τσιγκέλια και οι προετοιμασία για τα λουκάνικα άρχισε. Θα κατασκευαστούν και στην συνέχεια θα μεστώσουν κρεμασμένα στον ήλιο και στο κρύο.

Όσο για τις τσιγαρίδες το λίπος πλέον έχει τεμαχιστεί και αναμένεται να ψηθεί ή να νοστιμίσει κάποιο φαγητό. Εξάλλου οι παλιοί γνωρίζουν πολλές συνταγές και τις έχουν μεταδώσει στους νεότερους.

Παραδοσιακές εικόνες όπως οι παρακάτω στο χωριό των Ταξιαρχών που συναρπάζουν τους μικρότερους και λησμονούνται από τους κατοίκους των πόλεων που έλκουν την καταγωγή τους από τα χωριά μας.