Παραδοσιακές σκηνές και εικόνες που τις εξαφάνισε η πολυτέλεια

Είναι κάποιες από τις εικόνες που δεν συναντούμε εύκολα σήμερα στα χωριά μας. Είναι κάποιες εικόνες που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος. Είναι μερικές από τις φολκλορικές εικόνες που αποτυπώνονται πλέον την παράδοση του τόπου μας.

Κι αν στα σπίτια μας σήμερα υπάρχουν χίλιες δυο πολυτέλειες, σε κάποιες οικίες ηλικιωμένων στα χωριά της περιοχής μας, συναντάς αυτή την παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Τότε που οι ντουλάπες αποτελούσαν είδος πολυτελείας και οι προίκες των κοριτσιών και τα λοιπά είδη, στην προκειμένη κλινοσκεπάσματα και ρούχα, συγκεντρωνόταν στους γιούκους.

Τι άραγε όμως είναι ο γιούκος θα αναρωτηθούν κάποιοι από τους νεότερους και δη τα παιδιά;

Ο γιούκος ήταν μια στήλη, όπου τοποθετούνταν με τάξη και σειρά, διπλωμένα οι φλοκάτες, τα παπλώματα, τα στρωσίδια, οι κουβέρτες, τα χοντρά ρούχα και πιο πάνω τα σεντόνια κλπ.

Ο γιούκος είχε ύψος ανάλογα με τον πλούτο και την οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας και καλυπτόταν αριστοτεχνικά με ένα σεντόνι.

Επιβλητικός, βαρύς και ορθοστημένος σε μια γωνιά, κοντά στο παράθυρο, στόλιζε τη σάλα ο γιούκος. Πόσος κόπος χρειάστηκε να γίνει; Πόσα νυχτέρια; Πόσα ξενύχτια; Πόσα όμορφα όνειρα έκανε η νοικοκυρά; Πώς να μην τον καμαρώνει; Πώς να μην τον λαχταράει, αφού αυτός ανεδείκνυε την τέχνη και την νοικοκυροσύνη της;

Κι αν σήμερα σε πολλούς ο γιούκος αποτελεί κάτι το άγνωστο, γι΄ όλους εμάς που κάποια στιγμή το συναντήσαμε, ξυπνά μνήμες μιας άλλης εποχής.

Εκείνης που οι πολυτέλειες της σημερινής εποχής συναντούσαν την εφευρετικότητα για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας.giouos1 dsc01973-1 ceb5cf83cf89cf84ceb5cf81ceb9cebacebf-cf83cf80ceb9cf84ceb9cebfcf85-22-750x450

4-8