Παραδόθηκε στις φλόγες το Καβούκι στο Ζάρκο από τη «φουκαλιά» του διαβόλου

Διάβολοι, αράπηδες, καμήλες, γιατροί, τσολιάδες, νύφες, κατέβηκαν στην πλατεία του Ζάρκου. Αφορμή η διοργάνωση του ξακουστού στην περιοχή εθίμου του «Καβουκιού» ή «Μπλούκι» που διοργανώθηκε στο κέντρο του χωριού, ανήμερα των Φώτων. Ένα έθιμο που χάνεται στους αιώνες και στοχεύει στην αναγέννηση της φύσης και στο διώξιμο του κακού.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή το έθιμο διεξήχθη με επιτυχία και το παρακολούθησαν ντόπιοι αλλά και πολλοί επισκέπτες που κατέφτασαν ακόμη και με γκρούπ από διάφορες περιοχές.

Πρωταγωνιστής του εθίμου ο καβουκάς, ο οποίος κράτησε στο κεφάλι του το καβούκι, ένα δημιούργημα από καλάμια και χαρτιά διαφόρων χρωμάτων, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες με το που έπεσε το σκοτάδι από τη σκούπα ή αλλιώς φουκαλιά του διαβόλου.

Ως ήταν φυσικό το θέαμα προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους επισκέπτες, ειδικά την στιγμή που οι φλόγες έγλυφαν κυριολεκτικά το κεφάλι του νεαρού πρωταγωνιστή του εθίμου.

Το έθιμο ξεκίνησε μετά την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων με το χορό του μπουλουκιού της ομάδας των νέων. Συνεχίστηκε εκ νέου το απόγευμα και κορυφώθηκε με το κάψιμο του καβουκιού με το που έπεσε το στεφάνι.

Το έθιμο αναβιώνει από νέους του χωριού που ετοιμάζονται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Οι φωτογραφίες κοινοποιήθηκαν στο «KriniTrikalon.gr» από τον Θανάση Ντόντη.