Περιμένοντας το δώρο ζωής

Στο νομό Τρικάλων, υπάρχουν σήμερα 150 αιμοκαθαρόμενοι των δυο κατηγοριών, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.

Γι’ άλλους η συγκεκριμένη ημέρα μπορεί να μην σημαίνει πολλά. Για όλους τους πάσχοντες όμως και δη όλους εκείνους που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, η συγκεκριμένη ημέρα σημαίνει πολύ περισσότερα.

Είναι μια ημέρα που θέλουν να μεταφέρουν το δικό τους προσκλητήριο σ’ όλους τους υπόλοιπους, συνανθρώπους για την ανάγκη ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης γύρω από την προσφορά οργάνων, καθώς στην δική τους θέση μπορεί αύριο να βρεθούν εκείνοι.

Με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ο γραμματέας του Σωματείου Νεφροπαθών Τρικάλων κ. Γιώργος Γκανιάς, μίλησε για τις δωρεές οργάνων και στη σημαντικότητα της όλης ενέργειας. Δυστυχώς κοινή άποψη είναι ότι οι δωρεές δεν είναι τόσες, για να βοηθήσουν το σύνολο των πασχόντων, να σωθούν και να βελτιωθεί η υγεία τους.

«Οι δωρεές οργάνων έχουν βαλτώσει σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται για έναν πάσχοντα που έχει ανάγκη μεταμόσχευσης», ανέφερε μιλώντας σς δημοσιογράφους ο γραμματέας του Σωματείου Νεφροπαθών Τρικάλων κ. Γιώργος Γκανιάς.

Τόσο ο ίδιος, όσο και μέλη της διοίκησης του Τρικαλινού σωματείου απεύθυναν έκκληση στους πολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων, υποστηρίζοντας ότι ο «ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής.».

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που έχει στη διάθεσή του το τοπικό σωματείο, έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα και στον νομό Τρικάλων να υπάρχει πρόβλημα.

Ωστόσο πανελλαδικά παρατηρείται πτώση στις δωρεές οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις  απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στο νομό, ως επί το πλείστον από νέους ανθρώπους.

Στο νομό Τρικάλων, υπάρχουν σήμερα 150 αιμοκαθαρόμενοι, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νομού περιλαμβάνονται 12 νεφροπαθείς που περιμένουν το δώρο της ζωής, ενώ 2 άτομα τα περασμένα Χριστούγεννα υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση.

«Σήμερα περισσότερο από πότε δεν θα πρέπει να ψάχνουμε για δωρητές μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τους νεφροπαθείς . Οφείλουμε με τις κατάλληλες ενέργειες να αναζητήσουμε δωρητές οργάνων που θα βοηθήσουν νεφροπαθείς, καθώς επίσης κι άλλες κατηγορίες ασθενών», συμπλήρωσε ο κ. Γκανιάς.

Το ηλικιακό εύρος των ασθενών σε τοπικό επίπεδο ξεκινά από τα 25 έτη και εκτείνεται μέχρι τα 85 έτη.

Σημειωτέον ότι  πάνω από 1.200 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, σε όλη την Ελλάδα.

Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου έχουν πανελληνίως φθάσει περίπου τους 11.500 περίπου.