Περιμένουν αλλά δεν βλέπουν σύνταξη αγρότες και κτηνοτρόφοι γεννηθέντες το 1950

Καθυστερήσεις στην καταβολή της πρώτης σύνταξης και διευκρινήσεις από τον ΕΦΚΑ για να καθησυχαστούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Αν και τα προηγούμενα χρόνια οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που κατέθεταν αίτηση συνταξιοδότησης στα μέσα του χειμώνα, λάμβαναν την πρώτη τους σύνταξη στις αρχές του Ιουλίου, τη φετινή χρονιά τα δεδομένα άλλαξαν. Φέτος οι αλλαγές και η μεταφορά των συνταξιούχων του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ φέρνουν καθυστερήσεις στην καταβολή της πρώτης σύνταξης, προκαλώντας δικαίως τα παράπονα των υποψήφιων συνταξιούχων.

Ο ΕΦΚΑ μετά τα παράπονα και τις οχλήσεις προχώρησε στις έκδοση ανακοίνωσης-διευκρίνησης σχετικά με τις συντάξεις γήρατος των αγροτών που έχουν γεννηθεί το έτος 1950 και των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ξεκινάει την 1/7/2017.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, «οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ από την 1/1/2017. Οι συντάξεις τους πλέον υπολογίζονται με τους ενιαίους κανόνες που ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας μας.»

»Από εφέτος, ειδικά για τους αγρότες, έχει καθοριστεί μεταβατικό διάστημα πλήρους ένταξης στο ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα, στη διάρκεια του οποίου προβλέπεται διπλός υπολογισμός της σύνταξης. Ένα μέρος της σύνταξης θα αντιστοιχεί σε αναλογία της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και σε μέρος της ανταποδοτικής.»

» Σταδιακά, σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 6,20% ανά έτος από το 2017 έως το 2030, θα αυξάνεται η αποδιδόμενη αναλογία της εθνικής σύνταξης που, για πρώτη φορά, θα καταβάλλεται στους πρώην ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Μαζί με την ανάλογα προσαυξανόμενη ανταποδοτική σύνταξη, ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει πλέον μεγαλύτερη της καταβαλλόμενης, μέχρι το 2016, σύνταξης. Αυξημένη, ανάλογα με το ύψος και της εισφοράς που θα καταβάλλει ο ίδιος ο ασφαλισμένος».

Αυτός ο διπλός υπολογισμός, προστίθεται στην ανακοίνωση, «προκαλεί μικρή καθυστέρηση στην επεξεργασία των νέων συντάξεων που θα καταβληθούν σε όσους γεννήθηκαν το έτος 1950».