Περιμένουν τις αποζημιώσεις οι αγρότες του δήμου Φαρκαδόνας

Μέσα στο Μάιο ή ενδεχομένως τον Ιούνιο θα πιστωθούν από τον ΕΛΓΑ τα χρήματα από τις περσινές πλημμύρες της άνοιξης και του φθινοπώρου

Η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες του Δήμου Φαρκαδόνας. Το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βυθίστηκαν στα νερά του Πηνειού, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί τότε, προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού και των παραποτάμων του.

Λίγους μήνες αργότερα στις αρχές του φθινοπώρου οι αγρότες βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες πλημμύρες από τη υπερχείλιση του Πηνειού, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκι και καλαμπόκι, λίγες μόνο ημέρες πριν την συγκομιδή των προϊόντων από τα χωράφια.

Και στις δυο των περιπτώσεων οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν σε αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ, για να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις.

Οι εκτιμήσεις ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους τον περασμένο χειμώνα ενώ πλέον από το Περιφερειακό Κατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας ξεκίνησε και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η μηχανογράφηση των αποτελεσμάτων.

Αν και από την ολοκλήρωση των ελέγχων έχει μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα, η διαδικασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν οφείλονται στον μεγάλο όγκο αιτήσεων και εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν στην περιοχή της Φαρκαδόνας. Φτάνει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων που υπέστησαν ζημιές από τα φυσικά φαινόμενα του Μαΐου και του Σεπτεμβρίου ξεπερνούν τα 20.000 στρέμματα.

Με την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης θα υπάρξει νέος έλεγχος από την αρμόδια Υπηρεσία του ΕΛΓΑ και την διεύθυνση προκειμένου να αποφευχθούν παραλείψεις και τυχόν λάθη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα χρήματα των αποζημιώσεων θα καταβληθούν μέσα στο Μαΐου ή ενδεχομένως τον Απρίλιο.

Από την πλευρά τους πάντως οι αγρότες της περιοχής ανυπομονούν για την καταβολή των χρημάτων, μιας και το εισόδημά τους την περσινή χρονιά συρρικνώθηκε αρκετά εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες.