Περίσσεψε η συγκίνηση στο «3ο Φεστιβάλ Παιδείας και Πολιτισμού» στη Φαρκαδόνα

Η φετινή διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν μαθητές από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κι ενός δημοτικού σχολείου, αυτό των Ταξιαρχών, ήταν αφιερωμένη στην μνήμη των 7 αδικοχαμένων μαθητών του ΓΕΛ Φαρκαδόνας

Το υπαίθριο δημοτικό θεατράκι της Φαρκαδόνας αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει τον κόσμο που έσπευσε να παρακολουθήσει για περισσότερο των 5 ωρών την καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών, σχολείων της περιοχής.

Ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δήμου Φαρκαδόνας, της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και συμμετείχε στο «3ο Φεστιβάλ Παιδείας και Πολιτισμού», ήταν υπέρ αρκετός, δίνοντας δύναμη με το παρατεταμένο χειροκρότημα ανταμείβοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ταλέντο και τη δημιουργία των μαθητών.

Στο «3ο Φεστιβάλ Παιδείας και Πολιτισμού» συμμετείχαν τα σχολεία του Γενικού Λυκείου Φαρκαδόνας, του Γενικού Λυκείου Οιχαλίας, του ΕΠΑ.Λ. Φαρκαδόνας, του Γυμνασίου Φαρκαδόνας, του Γυμνασίου Οιχαλίας και του Δημοτικού Σχολείου Ταξιαρχών.

Οι μαθητές παρουσίασαν χορούς, θεατρικά, τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα σε μια γιορτή της Παιδείας, της μάθησης, της γνώσης, του Πολιτισμού, αλλά και της μνήμης, όπως χαρακτηρίστηκε, τόσο από το δήμαρχο Φαρκαδόνας κ. Θανάση Μεριβάκη, όσο και από τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Ηλία Καραμάνο.

«Σήμερα καμαρώνουμε τα νιάτα, χειροκροτούμε το ταλέντο των μαθητών, επιβραβεύουμε τη δουλειά των εκπαιδευτικών που πέραν της γνώσης, προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά να αντιληφθούν την αξία του πολιτισμού», τόνισε ο κ. Μεριβάκης.

Στους στόχους του Φεστιβάλ, που δεν είναι άλλοι από την καλλιέργεια πολιτισμικής συνείδησης, καθώς και της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των μαθητών και αυριανών ενήλικων πολιτών του Δήμου, αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ηλίας Καραμάνος.

Το φετινό φεστιβάλ πέραν των άλλων αποτέλεσε μια εκδήλωση μνήμης. Η φετινή εκδήλωση που αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες κόσμου ήταν αφιερωμένη στην μνήμη των 7 αγγελουδιών του γενικού λυκείου Φαρκαδόνας, που το 2004 ταξίδεψαν στα ουράνια, χάνοντας την ζωή τους στο φονικό Πέταλο του Μαλιακού, σ’ ένα δυστύχημα που ήρθε να προστεθεί σ’ εκείνο των Τεμπών. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στην αναφώνηση των νεκρών αγγελουδιών που έφυγαν τόσο άδικα από τη ζωή. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών γονείς και συγγενείς των παιδιών, φίλοι και συμμαθητές τους, τιμώντας την μνήμη τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κα Βασιλική Κάκλα, διευθύντρια το 2004 στο γυμνάσιο Φαρκαδόνας και συνοδός σ’ ένα από τα λεωφορεία του σχολείου της.

«Όσο ζω δεν θα ξεχάσω εκείνη την φρικτή ημέρα. Τη χαρά της εκδρομής που μετατράπηκε σ’ ένα δράμα. Εκεί που εκπαιδευτικοί, φίλοι, συγγενείς, το σημαντικότερο οι γονείς έχαναν για πάντα τα παιδιά τους. Όλοι εμείς που χάσαμε τους μαθητές μας, τα βλαστάρια μας. Ένα μέρος του εαυτού μου ανήκει στην Φαρκαδόνα, μιας και εργάστηκα στα σχολεία της περιοχής. Ένα κομμάτι της ζωής μου βρίσκεται εδώ κοντά σας, μιας και τους περισσότερους από εσάς σας γνωρίζω και με γνωρίζεται προσωπικά», σημείωσε πέραν των άλλων η κα Βασιλική Κάκλα.

Εντυπωσιακό το πρόγραμμα των σχολείων
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με το δημοτικό σχολείο Ταξιαρχών και συνολικά οι δράσεις που περιλαμβανόταν ανά διδακτήριο είχαν ως εξής:
1. Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών
Μουσικοχορευτικό οδοιπορικό σε περιοχές από όλη την Ελλάδα.
2. ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας
Ανέδειξε το στίγμα της πολυπολιτισμικότητας του Δήμου μας ταξιδεύοντας μουσικοχορευτικά με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στα Βλαχοχώρια της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, στον μακρινό πόντο, στα χωριά του κάμπου της Θεσσαλίας και στη γειτονική Αλβανία.
3. ΓΕΛ Οιχαλίας
Παρουσίασε μια υπέροχη παράσταση γεμάτη με μηνύματα προς όλους μικρούς και μεγάλους με γλαφυρό και ευχάριστο ύφος και εκπληκτικές ερμηνείες από εφήβους μαθητές ηθοποιούς.
Παρουσίασε ένα διαφορετικό αλφαβητάρι από αυτό που όλοι γνωρίζουμε, το «Αλφαβητάρι της εφηβείας» με αναφορά στους προβληματισμούς των εφήβων και τις ανησυχίες κατά το πέρασμά τους από την εφηβική ηλικία στην επόμενη.
4. ΓΕΛ Φαρκαδόνας
Παρουσίαση ενός project σχετικό με τη δημιουργική γραφή που δουλεύουν τα παιδιά του Λυκείου. Η παρουσίαση περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές και οπτικοποιήσεις των απαγγελιών.
5. Γυμνάσιο Οιχαλίας
Οι μαθητές παρουσίασαν την εργασία τους γύρω από τα ήθη και τα έθιμα της Οιχαλίας και χόρεψαν τραγουδώντας παραδοσιακά τοπικά τραγούδια του Κλείδωνα, όπως γινόταν σε παλιότερες εποχές στο χωριό.
Η χορωδία των μαθητών με τη συνοδεία μουσικών οργάνων τραγούδησαν την ξενιτειά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονται, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Οιχαλίας.
6. Γυμνάσιο Φαρκαδόνας
Οι μαθητές του Γυμνασίου παρουσίασαν ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα που το χαρακτήρισαν σαν γιορτή αποφοίτων και αποτελούνταν από μοντέρνους χορούς, δημοτικούς παραδοσιακούς χορούς, ενδιαφέρον θεατρικό με αναφορά στην καθημερινότητα μιας μικρομεσαίας οικογένειας. Εντυπωσιακά και τα μουσικά κομμάτια που τραγούδησαν και χόρεψαν τόσο με την είσοδό τους χορεύοντας βαλς όσο και το κλείσιμο της παρουσίασής τους όπου όλα τα παιδιά μας αποχαιρέτησαν με το γνωστό τραγούδι «σαν συμμαθητές».

Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για το επόμενο καλοκαίρι σε μια νέα εκδήλωση στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν παιδιά και έφηβοι.