Πήρε πίσω το υπουργείο Παιδείας την απόφαση για το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων

Δεν αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα στο σχολείο μιας και οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε τοπικό επίπεδο ήταν έντονες με αποτέλεσμα το υπουργείο να καταλήξει στο πρόγραμμα των προηγούμενων χρόνων

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο στα Τρίκαλα από τις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων βρήκαν αποδέκτες.

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει από την φετινή χρονιά τα μαθήματα στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. να ξεκινούν στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώνονται στις 10:30 το βράδυ, με δυο 15λεπτα διαλείμματα ανά δυο διδακτικές ώρες.

Οι αντιδράσεις από πλευράς μαθητών υπήρξαν έντονες και σε τοπικό επίπεδο. Οι Τρικαλινοί μαθητές, αντιδρώντας στην εν λόγω απόφαση επιχειρηματολογούσαν επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι, οικογενειάρχες με αρκετές υποχρεώσεις και έχουν προσαρμόσει τα ωράρια τους με το παλιό ωρολόγιο πρόγραμμα. Υπήρχαν και οι περιπτώσεις όλων εκείνων των μαθητών που χρησιμοποιούν για την έλευση τους στο σχολείο λεωφορεία, τα δρομολόγια των οποίων τα περισσότερα ολοκληρώνονται στις 9:30 το βράδυ και κατά αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία μαθητών και μελών του 15μελους μαθητικού συμβουλίου επισκέφτηκαν φορείς του νομού, μεταξύ των οποίων την διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα, μεταφέροντας το πρόβλημα και ζητώντας την παρέμβαση στο υπουργείο, ως μορφή πίεσης προκειμένου το πρόγραμμα να παραμείνει στην αρχική παλιά μορφή. Όλοι τους κατανοώντας το πρόβλημα δεσμεύτηκαν ώστε να δοθεί λύση.

Με χθεσινή απόφαση το υπουργείο και λαμβάνοντας υπόψη τα παράπονα που εκφράστηκαν πανελλαδικά από μαθητές Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα της μετάθεσης, κατά 1 ώρα του ωραρίου λειτουργίας των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., όπως αυτό έχει καθοριστεί με σχετική απόφαση για το σχολικό έτος 2019-19 και εφεξής και για λόγους αντικειμενικής δυσκολίας όπως:

Δύσκολες συνθήκες μετακίνησης μαθητών προς απομακρυσμένες περιοχές με μέσα μαζικής μεταφοράς που εκτελούν συγκεκριμένα δρομολόγια, νυχτερινό ωράριο εργασίας μαθητών, καλύτερη συνεργασία με συστεγαζόμενες σχολικές μονάδες και εύρυθμη συλλειτουργία με το Ε.Κ. που εξυπηρετεί τη σχολική μονάδα.

Συγκεκριμένα βάσει των παραπάνω επιτρέπει κατά περίπτωση και για τους λόγους που αναφέρθηκαν η χρονική μετάθεση του ωραρίου λειτουργίας των ΕΠΑ.Λ. ως εξής:

Για τις τάξεις τριετούς φοίτησης από τις 17:00 μ.μ. ή εναλλακτικά 17:30 μ.μ. έως τις 21:30 μ.μ. ή εναλλακτικά 22:00 μ.μ. και για τις τάξεις τετραετούς φοίτησης από τις 17:00 μ.μ. ή εναλλακτικά 17:30 μ.μ. έως τις 20:50 μ.μ. ή εναλλακτικά 21:20 μ.μ.